MNL Somogy Megyei Levéltára

In memoriam dr. Bősze Sándor (1957-2014)

Bősze Sándor 1977-től dolgozott a Somogy Megyei Levéltárban, kezdetben könyvtáros, majd levéltáros, illetve főlevéltáros beosztásban. 1998-ban az intézmény igazgatója lett. 1994-ben bölcsészdoktori címet szerzett. Fő kutatási területe a dualista korszak dél-dunántúli egyesületei voltak. Emellett helytörténeti kiadványokat szerkesztett.

Érvelési verseny - 1956-os forradalmárok perei. Érvelési verseny középiskolások számára

Az 1956. évi forradalom évfordulójához kapcsolódva az MNL Somogy Megyei Levéltára, kaposvári középiskolai diákokból szervezett csapatok számára érvelési versenyt rendez. A verseny az 1956. évi forradalom kaposvári és Somogy megyei forradalmárainak peranyagainak felhasználásával kerül megrendezésre. A csapatoknak, előzetesen kidolgozott metodika alapján, a forradalom megtorlásának áldozatul esett személyek bűnössége, ártatlansága, illetve elítélése és felmentése mellett kell érvelnie, belehelyezkedve a kor sajátos viszonyai közé.

Várostörténeti vetélkedő - Várostörténeti vetélkedő középiskolások számára

A várostörténeti vetélkedő során az egyes iskolai csapatok feladatlapot töltenek ki és adott állomásokon helyszíni feladatokat oldanak meg. A vetélkedő során az egyes csapatok Kaposvár második világháborús múltjához kapcsolódóan „körbejárják” a jelentősebb helyszíneket. A vetélkedő célja, hogy a tankönyvekből ismert eseményekhez kapcsolódóan, levéltári dokumentumok felhasználásával, a helyi eseménytörténetet megismerjék és értelmezzék. Ebben segít a helyszínek bejárása, az épületek megismerése.

 

Feliratkozás RSS - MNL Somogy Megyei Levéltára csatornájára