levéltár

Újraindul a Nemzedékek – Levéltári Műhely

magyar

Bevezetés céljából előolvasóként Ress Imre, a Történettudományi Intézet nyugalmazott tudományos főmunkatársa és Medgyesy-Schmikli Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense nyújtott rövid értékelést Ordasi Ágnes és Bedők Péter kutatási eredményeiről.

Ungváry Krisztián: Hősök?

magyar

A könyvbemutató előtt Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese köszöntötte a hallgatóságot, kiemelve, hogy Ungváry Krisztián könyvében az (egykori) Országos Levéltár áldozatként jelenik meg, mivel az ostrom során a német csapatok hadikórházat rendeztek be az épületben, majd később, tűz miatt számos irat elpusztult.

 

Dunaalmás térképe 1832-ből

magyar

Dunaalmás úrbérrendezési anyaga az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában meglehetősen hiányos. Az 1914 körüli legelőfelosztási iratanyagon kívül sem az elkülönítési per iratai (a per 1857–1859 között történhetett); sem a felmérési, illetve a per lezárását rögzítő elkülönítési térképhez kapcsolódó földkönyvek sincsenek meg. Megtalálható az úrbérrendezés előtti állapotot rögzítő 1832-es belterületi térkép, az elkülönített állapotot bemutató 1859-es belterületi, valamint határtérkép.

Könyv a magyarországi román megszállási politikáról

magyar

Megjelent Marosvári Attila makói levéltáros kollégánk új monográfiája, amely az 1919-1920-as magyarországi román megszállás politikai és közigazgatási összefüggéseit vizsgálja. A könyvet Ablonczy Balázs történész mutatja be Budapesten. Az eseményre minden érdeklődőt tisztelettel meghívunk.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár csatornájára