Történészek története – Az Újkor.hu első könyve

2018.06.06.
A 89. Ünnepi Könyvhétre új könyv jelenik meg a Fakultás Kiadó és az Újkor Alapítvány közös gondozásában, amely sajtópartnerünk az Újkor.hu – A velünk élő történelem című portálon eddig megjelent interjúk közül válogat.

Hogyan lesz valakiből történész? Milyen családi háttér, gyermekkori olvasmányélmény, kiemelkedő tanáregyéniség hatására fordul az illető a történelem felé? Milyen döntések, lehetőségek vagy éppen korlátok határozzák meg a kutatók pályaívét? S egyáltalán milyen elhelyezkedési lehetőségekkel találja magát szemben egy-egy fiatal kutató a 21. században, ahol olykor még a bölcsészettudományokkal szembeni negatív előítéletekkel is meg kell küzdenie? Csupán néhány kérdés azok közül, amelyet a kötet interjúalanyait megszólaltatva körbejár, akik között találunk akadémikusokat, egyetemi oktatókat, levéltárosokat, muzeológusokat, tudományos tevékenységet is folytató középiskolai tanárokat vagy éppen fiatal koruk ellenére kimagasló teljesítményt nyújtó PhD-hallgatókat.

A könyv azonban több újrakiadásnál, mivel valamennyi interjúalany nyilatkozik arról is, hogy mi történt vele a cikk eredeti megjelenése óta. A könyvben több munkatársunk is érintett. Interjút olvashatnak Szabó Csaba főigazgatóval, Ö. Kovács József főigazgató-helyettessel és Oross András bécsi levéltári delegátussal. Az interjúk készítői között találhatják kollégáink közül Ritter Györgyöt, Szakács Annamáriát, Török Ádámot és Szőts Zoltán Oszkárt. Utóbbi egyben a kötet egyik szerkesztője is. A könyv borítóját grafikusunk, Nagy Attila tervezte. A könyv bemutatójára 2018. június 8-án kerül sor, a meghívót itt olvashatják. Megrendelni a Kronosz Kiadó honlapján keresztül lehet, ide kattintva.

Történészek története. Kutatók hivatásukról, pályájukról, eredményeikről (Szerk.: Czeferner Dóra, Szőts Zoltán Oszkár, Szőts-Rajkó Kinga), Budapest: Újkor Alapítvány - Fakultás Kiadó, 2018.

 

 

Utolsó frissítés:

2018.06.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges