Levéltári délutánok 1. – A dualizmus kora

2017.04.04.
A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a Levéltári Délutánok című rendezvény-sorozat, amelynek első alkalmára 2017. március 30-án került sor.

A 21. század közgyűjteményei új kihívások előtt állnak. Igaz ez a levéltárakra is, amelyeknek közművelődési funkciója felértékelődött, színvonalas programok szervezésével kívánják megszólítani a potenciális érdeklődőket. Ezt szolgálja a 2016. március 15-én nyílt nagyszabású, Nyomot hagytak: Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállítás is a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, amely 2017 végéig látogatható. A kiállítás a dokumentumok bemutatása mellett nagy hangsúlyt helyez a vizualitásra, amelynek jegyében húsz rövidfilm készült, amelyek mindegyike a magyar történelem egy-egy korszakába kalauzolja el a látogatókat. A kiállításhoz kapcsolódva indult útjának a Levéltári Délutánok című rendezvény-sorozat is, ahol e filmeket bemutatják, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai az adott korszakhoz kapcsolódóan előadást tartanak. Első alkalommal a kiegyezés 150. évfordulójára is tekintettel a dualizmus korszaka került fókuszba.

A kiállításhoz készült Dualizmus kora című film levetítése után Fiziker Róbert a korszak egyik legfontosabb szimbolikus eseményét mutatta be Az utolsó párbaj. Ferenc József és Kossuth gyászszertartása címmel. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosa előadásából részletesen megismerhettük a két államférfi viszonyát.

Fiziker Róbert előadása után jó hangulatú beszélgetés bontakozott ki az előadó és a közönség között. A rendezvény zárásaként a sorozat házigazdája, Szőts Zoltán Oszkár, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezető-helyettese, az Újkor.hu főszerkesztője elmondta, hogy a Levéltári Délutánok következő alkalmára április 27-én kerül sor. Témája a felvilágosult abszolutizmus lesz, előadását Kulcsár Krisztina tartja Az országgyűlések nélküli időszak. II. József és Albert herceg címmel.

A rendezvényről részletes beszámoló olvasható az Újkor.hu – A velünk élő történelem portálon ide kattintva.

 


Fotók: Varga Máté

Utolsó frissítés:

2017.04.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges