Túrkeve

Túrkevére érkezett a Tabák emlékkiállítás

Az 1930-as évek vezető szociofotográfusára, Tabák Lajosra emlékeztek 2019. november 10-én vasárnap, a Túrkevei Református Templom Galériájában.  Az istentiszteletet követő rendezvényen Kereszti Roland református lelkész és Csönge Attila levéltár-igazgató köszöntötte az érdeklődőket, majd Mákos Judit, a hagyaték gondozója és a tárlat összeállítója emlékezett meg az idén 115 éve született művészről. A TÉNY(KÉP)EK - Fotószilánkok Tabák Lajos 20.

TÉNY(KÉP)EK - Fotószilánkok Tabák Lajos 20. századából - vándorkiállítás megnyitó Túrkevén

M E G H Í V Ó

 

A Túrkevei Református Egyházközség

és a Túrkevei Kulturális Egyesület

szeretettel meghívja Önt és családját a

Magyar Nemzeti Levéltár

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

 

T É N Y ( K É P ) E K

Fotószilánkok Tabák Lajos 20. századából

 

Túrkevén is bemutattuk új reformációs forráskiadványunkat

Az intézmény igazgatóhelyettese külön kitért a túrkevei forrásokra, kiemelve azt a tényt, hogy e település közigazgatási iratai a történelem viharaiban szerencsés módon sokkal hiánytalanabbul megmaradtak, mint más megyebeli városok dokumentumai.

Megnyílt a Bővülő történelem vándorkiállítás Túrkevén

A református templom galériájában nagyszámú érdeklődő előtt Kereszti Roland lelkész és Csönge Attila levéltár-igazgató mutatta be a különleges válogatást, arra biztatva a megjelenteket, hogy maguk is ajánljanak fel a helytörténet szempontjából értékes régi iratokat, fényképeket. Az óriásposzterek mellett a levéltár Túrkeve múltjával kapcsolatos érdekes dokumentum-másolatait is megtekinthetik a látogatók 2018. május 27-ig.

„Föl, föl, ti rabjai a földnek…” Mozgalmi dalok megjelenése a túrkevei iskolákban, 1945-ben

A Túrkevei Református Hitközség Iskolaszékének jegyzőkönyvében olvashatjuk, hogy 1945 májusában a református iskola tantestülete arról tájékoztatta az iskolaszéket, hogy a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének elnöksége és Szokolai Gábor, az MKP helyi titkára felkérte a város iskoláinak igazgatóit, hogy a közös anyák napi ünnepségen a gyerekek énekeljék el az Internacionálét, melynek dalszövegét és kottáját megkaphatják a párttól.

A „Malenkij Robot” kiállítás Túrkevén

A tárlat megnyitójára 2016. március 13-án, a vasárnapi istentiszteletet követően került sor. Kereszti Roland református lelkész köszöntője után Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára igazgatója mutatta be a tárlatot és méltatta a kiállítás jelentőségét.

Az érdeklődők 2016. március 29-ig tekinthetik meg Túrkevén a vándorkiállítást.

Feliratkozás RSS - Túrkeve csatornájára