Levéltári esték

A Közép-Tisza vidék vízügyi múltja

Az előadás az ártéri gazdálkodás megkezdésétől gróf Széchenyi István első urkomi (tiszadobi) kapavágásáig terjedő időszakot öleli fel. Bemutatja a fokgazdálkodást és a korabeli ártéri ember életét a megélhetésért, a víz erejét hasznosító vízimalmok környezeti hatását, valamint a sókereskedelem szerepét Szolnok infrastrukturális fejlődésében.

Meghívó áprilisi Levéltári estékre

A bejárt terület a történelem viharait élte át, jelentős része 1945-ig német lakossággal bírt. „Építészeti emlékek a mai Lengyelország területén” című előadásában gyönyörű fotókkal illusztrálva mesél arról az országról, melynek népével a magyarság évszázadokra visszamenőleg történelmi barátságot ápol, mégis napjainkra a mindenki által jól ismert szlogenen túl vajmi keveset tudunk róluk. A rendezvény a hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára kutatótermében kerül megrendezésre.

„Építészeti emlékek a mai Lengyelország területén” - Levéltári esték áprilisban

2018. április 25-én 16.30-tól Dr. Denke Gergely előadásával folytatódik intézményünk „Levéltári esték” sorozata. A történelmet és építészetet kedvelő köztisztviselő 2016-ban digitális fényképezőgépével Lengyelországban tett körutat azzal a céllal, hogy az ország Krakkón túli városait is megismerhesse. A bejárt terület a történelem viharait élte át, jelentős része 1945-ig német lakossággal bírt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Levéltári esték csatornájára