könyv

Online könyvbemutató: Erdély – 1000 év öröksége

A könyv egy összefogás eredményeként jelent meg: az erdélyi Iskola Alapítvány kereste meg a Magyar Nemzeti Levéltárat, hogy az ott őrzött ritkaságokat bemutatva közösen adjanak ki egy gazdagon illusztrált, tudományos igényű, színvonalas ismeretterjesztő kiadványt. Az ötletet felkarolta a Libri Kiadó is, az együttes munka eredménye pedig egy átfogó, informatív, a szakmai és a laikus olvasóközönség számára egyaránt izgalmas és látványos kötet lett.

Megjelent: Erdély – 1000 év öröksége

A könyv öt fejezete a honfoglalás korától egészen 1918. december elsejéig tekinti át Erdély történetét. Nemcsak a helyi politikai eseményekről és folyamatokról, hanem a társadalmi és gazdasági változásokról is részletes írások szólnak. Az egyes témák további érdekességeit keretes írások egészítik ki. A korszakokat áttekintő fejezeteket szakértő történész-levéltáros kollégáink: Kurecskó Mihály, H. Németh István, Kulcsár Krisztina, Németh György és Fiziker Róbert jegyzik.

„Belső várkastély” Bicskey Erzsébet, egy fiatal lány naplója 1940-1946

Köszöntőt mond:

Dr. habil. Szabó Csaba főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár

Naplórészleteket olvas fel:

Fényes Erika sajtóreferens, Magyar Nemzeti Levéltár

A kötetet bemutatja:

Dr. Fiziker Róbert főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár

Ungváry Krisztián: Hősök?

A könyvbemutató előtt Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese köszöntötte a hallgatóságot, kiemelve, hogy Ungváry Krisztián könyvében az (egykori) Országos Levéltár áldozatként jelenik meg, mivel az ostrom során a német csapatok hadikórházat rendeztek be az épületben, majd később, tűz miatt számos irat elpusztult.

 

Ungváry Krisztián "Hősök?" című könyvének bemutatója

A szerzővel Závada Pál beszélget.
Az esemény végén dedikálásra is sor kerül.

A könyvről:
A magyar emlékezetkultúrában Budapest második világháborús ostroma egyre fontosabb eseménnyé válik. Ungváry Krisztián kötete több mint 120 életrajz segítségével igyekszik megrajzolni a budapesti csata német katonai elitjét. Az életrajzok fókuszában hús-vér emberek állnak, akiknek esendőségeik és erényeik csak együtt kezelhetők. Történeteikből személyes sorsukon túl maga a háborús valóság is kirajzolódik.

Könyvbemutató | Die habsburgische Variante des aufgeklärten Absolutismus

 

Köszöntőt mond:

Ö. Kovács József
Megyei főigazgató-helyette, Magyar Nemzeti Levéltár

Kalmár János
Egyetemi tanár, Eszterházy Károly Egyetem,
A Magyar 18. Század Kutató Társaság elnöke

 

A kötetet bemutatja:

Soós István
Ny. tudományos főmunkatárs, MTA BTK TTI

Újabb kötetekkel gazdagodott az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltára

A Dél-Alföldi Évszázadok 34. kötete Zeman Ferenc kollégánk munkája. A címlapképen Horthy Miklóst fogadja Soós István polgármester – a kormányzó egyetlen hódmezővásárhelyi látogatása 1920 augusztusában történt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - könyv csatornájára