Megjelent: Erdély – 1000 év öröksége

2020.05.22.
A Magyar Nemzeti Levéltár, a Libri Kiadó és az Iskola Alapítvány gondozásában megjelent az Erdély – 1000 év öröksége című kötet, amelyet intézményünk munkatársai írtak és szerkesztettek. Az Erdély történetét bemutató, gazdagon illusztrált könyv képanyagának jelentős részét a levéltárunk gyűjteményében őrzött dokumentumok adják.

A könyv öt fejezete a honfoglalás korától egészen 1918. december elsejéig tekinti át Erdély történetét. Nemcsak a helyi politikai eseményekről és folyamatokról, hanem a társadalmi és gazdasági változásokról is részletes írások szólnak. Az egyes témák további érdekességeit keretes írások egészítik ki. A korszakokat áttekintő fejezeteket szakértő történész-levéltáros kollégáink: Kurecskó Mihály, H. Németh István, Kulcsár Krisztina, Németh György és Fiziker Róbert jegyzik. Az alapos kutatómunka eredményeként megjelenő kötet tudományos igényességgel mutatja be Erdély történetét, amelynek sajátos volta sok érdekességgel szolgálhat az olvasók számára.

 

 

A gazdagon illusztrált könyv további különlegessége, hogy a képanyag döntő többsége a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományából származik. Ezek között vannak olyan irat- és tárgyfotók is, amelyek korábban még nem voltak publikálva. A kötetet emellett színesítik olyan közgyűjtemények írásos és tárgyi emlékei, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, vagy a bécsi Österreichisches Staatsarchiv.

Az Erdély – 1000 év öröksége című könyv egy egyedülálló összefogás eredményeként jelent meg. Az erdélyi Iskola Alapítvány kereste fel a kötet ötletével a Magyar Nemzeti Levéltárat, hogy az említett iratanyag bemutatásra kerüljön, majd a Libri Kiadó is az ötlet mellé állt.

A kötet megvásárolható a Libri üzleteiben, valamint megrendelhető az alábbi linken:

Kovács Zsuzsanna - Mikó Zsuzsanna - Szabó Csaba (szerk.): Erdély - 1000 év öröksége. Libri Kiadó: Budapest, 2020

Utolsó frissítés:

2020.07.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges