A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei

„Minden becsületes szívnek legszentebb a hon.”

Széchenyi István
 

Egy nemzet története sorsfordulataiban érthető meg igazán. A történelem eseményei olykor látható, kézzelfogható, olykor pedig láthatatlan nyomokat hagynak bennünk és az utókorban. Kiállításunk célja, hogy bemutassa írott kulturális örökségünk legfontosabb dokumentumait, ezeréves közös múltunk mérföldköveit.

A kiállított eredeti iratok egy-egy korszakot, történelmi eseményt, sorsfordulót elevenítenek fel. A kiállítótér egy katedrális belső struktúráját követi, amelyben folyamatos panoráma-vetítés és rövidfilmek segítik a dokumentumok jelentőségének megértését térben, időben és történeti kontextusukban. A kiállítótér középpontjában az európai történelem egyik legismertebb, a magyar államiság legfontosabb szimbóluma, a Szent Korona áll.

 

Fotók: Varga Máté, Lantos Zsuzsanna | MNL

 

Írásos és képi emlékeink, forrásaink, valamint a tér különleges kialakítása segítenek abban, hogy az emlékezés résztvevői lehessünk, hogy közelebb kerüljön hozzánk a múlt és a jelen.

A kiállítás helyszíne a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotája a budai Várnegyedben. A Magyar Nemzeti Levéltár Magyarország legrégebbi és legnagyobb közgyűjteménye, a magyar államiság történetére vonatkozó legfontosabb írott kulturális örökség őrzője. Az intézmény célja és társadalmi felelősségvállalása, hogy kulturális kincseit minél több ember számára hozzáférhetővé tegye.

 

Nyitva: hétfő-péntek, 10-18 h (Kérjük, hogy az aktuális nyitvatartást ellenőrizzék Facebook-oldalunkon: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára)


A kiállítás 2021. május 10-étől újra látogatható a járványügyi előírások figyelembe vételével:
 
-A tárlat védettségi igazolvány felmutatásával látogatható, melyet kollégáink az épületbe való belépéskor kérnek.
-A kiállítóteremben egyszerre maximum 8 fő tartózkodhat.
-A látogatóink és munkatársaink egészségének védelmét szolgáló maszk használata fokozottan ajánlott az épület teljes területén!
-Kérjük, használják a bejératnál kihelyezett kézfertőtlenítőt!
 

Jegyárak

Teljes árú jegy: 1000 ft/fő

Kedvezményes (diák/nyugdíjas): 800 ft/fő

Csoportos jegy (10 főtől): 500 ft/fő

Fizetés csak készpénzzel lehetséges!

 

Cím: Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2-4.

Megközelítés a Széll Kálmán térről a 16-os, 16a vagy 116-os busszal, a Deák Ferenc térről a 16-os busszal, leszállás a Bécsi kapu tér megállóhelyen.