Reformáció Emlékév

Regényt lehetne írni a megye 18. századi hétköznapi hőseiről

Dr. Várady Zoltán a nemrég lezajlott levéltári konferencián a 18. század protestáns hétköznapjaiba engedett betekintést.
 

– Ez a témakör, legalábbis a nagyközönség számára, valóban nem annyira ismert – húzta alá az MNL Tolna Megyei Levéltárának igazgatója a Szekszárdon pénteken tartott rendezvényen.

Levéltári nap az ötszáz éve útjára indult reformáció tiszteletére

Stílszerűen levéltári nappal emlékezett meg a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulójáról a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Tolna Megyei Levéltára. A tegnap megtartott nagyszabású rendezvénynek a társrendező, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara épülete adott otthont. A Szekszárdi Madrigálkórus színvonalas műsora után itt köszöntötte a közönséget dr. Nagy Janka Teodóra dékánhelyettes. A konferenciát dr.

Három projekt találkozik - a reformáció jegyében

A Mikes Kelemen Programnak köszönhetően - más értékes magyar vonatkozású anyag mellett - érkezett haza a közelmúltban Észak-Karolinából az a magyar nyelvű kézirat, amely egy 17. századi református lelkész, az Óváron szolgáló (Mosonmagyaróvár) Komáromi Ábrahám István több száz évvel ezelőtt elhangzott prédikációját tartalmazza.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Reformáció Emlékév csatornájára