Digitálisan is elérhetőek lesznek az oszmán hódoltság és a Rákóczi-szabadságharc iratai

Az 1926-ban Ausztria és Magyarország által aláírt badeni levéltári egyezmény értelmében a Habsburg Monarchia, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia egykori közös hivatalainak, minisztériumainak az iratai a két állam közös szellemi tulajdonát képezik. A szerződés rendelkezésének megfelelően a levéltári iratanyag nagyobb része Bécsben maradt, de Magyarország jogot kapott arra, hogy magyar levéltáros szakemberek, levéltári delegátusok dolgozzanak Bécsben az Osztrák Állami Levéltárban. A 16–20.

Sok érdeklődőt vonzott a Múzeumok Éjszakája

Az idei évben a levéltárat nem kötötték a járványügyi korlátozások, így a tavalyi Kulturális Örökség Napjai után idén már a Múzeumok Éjszakáján is raktársétákkal vártuk a látogatókat. Az iratbemutatók mellett más, már hagyományosnak mondható programjainkon is részt vehettek az érdeklődők: épületbejárásaink és a vársétánk népszerűségét ismét tapasztalhattuk, amikor nagy létszámú csoportokat kalauzoltak a levéltár épületében, illetve a várnegyedben kollégáink.

Fogadtuk az ELTE levéltár szakos hallgatóit

Az ELTE BTK Történelem Segédtudományai Tanszék elsőéves levéltár szakos hallgatói 2022. május 20-án levéltárunkban jártak, Dr. Körmendi Tamás egyetemi docens vezetésével. A diákokat Dancsecz Mónika tájékoztatta a győri megyei levéltár rövid történetéről, az archívumok általános feladatairól, valamint az E-közigazgatási munkafolyamatokról.

„Két Pár Tekenyős Békákért” – Költségek és fogyasztás a 18. század végén

Pécs, az 1009-ben alapított pécsi püspökség székhelye a 18. században is a püspök fennhatósága alá tartozott. A területet az oszmánok kiűzését követően I. Lipót király 1703. április 19-i adományozta ismét a püspöknek. A város lakosai azonban szerették volna elnyerni a szabad királyi városi rangot, és ezt az 1770-es évektől kérvényezték az uralkodónál.

Előadásaink a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban

Idén ünnepli a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum fennállásának 125. évfordulóját. Ezen jeles alkalomból kérték fel levéltárunk munkatársait, hogy 2022. április 22-én, 11 évfolyamos hallgatók részére tartsanak előadásokat az oktatási intézményben. Áldozó István a dualizmus-kori Győrről, a város fejlődéséről, valamint Baross Gábor győri kötődéseiről referált. Tatai Zsuzsanna pedig családtörténeti kutatásairól tájékoztatta a hallgatóságot.

Erdély Trianon előtt és után - vitaest

Szarka László a beszélgetés elején rámutatott, hogy az esemény apropója a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója. A közelmúltban L. Balogh Béni pedig három olyan könyvben is közreműködött szerzőként, illetve szerkesztőként, amely az 1918-1920 közötti rövid, azonban igencsak sok változást hozó időszakkal foglalkozott, illetve nyelvismerete miatt Erdély kapcsán a helyi román, valamint a bukaresti kormányzat álláspontjába és elképzeléseibe is tud betekintést nyújtani – tette hozzá.

Oldalak

Feliratkozás Magyar Nemzeti Levéltár RSS csatornájára