Hajdúböszörmény Város Napja

A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban

Kiss Attila polgármester köszöntőjében megfogalmazta, hogy a tizenötödik alkalom jelzi a konferencia rangját a város életében. A mostani rendezvény pedig a kiváló együttműködés nagyszerű példája: a város, a Debreceni Törvényszék, a helyi fióklevéltár és a múzeum között.

„A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban” című történelmi konferencia

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit a Hajdúböszörmény Város Napja keretében megrendezésre kerülő „A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban” című történelmi konferenciára, „A jogszolgáltatás története Hajdúböszörményben” című könyv bemutatójára és a „Jogszolgáltatás – Jogfosztás” című időszaki kiállítás megnyitójára.

 

A reformáció hatása a Hajdúságban

A tanácskozás külön érdekessége volt, hogy a résztvevői megtekinthették Báthory Gábor 1609. szeptember 13-án kelt cserelevelét, amellyel a kállói hajdúkat saját birtokára, Böszörménybe telepítette. Emellett I. Rákóczi György graduálját (énekeskönyvét) is kiállították a szervezők, amelyet 1636-ban adományozott a böszörményi református gyülekezetnek a fejedelem. Benne saját kezű aláírása és magyar nyelven olvasható és énekelhető zsoltárok.

Történelmi konferencia Hajdúböszörményben

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” címmel rendezett konferencián elöljáróban Varjasi Imre fióklevéltár-vezető köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt, s elmondta, tizenegyedik éve, a város jeles ünnepéhez kapcsolódóan a Fióklevéltár olyan tudományos ismeretterjesztő konferenciát szervez, amely szervesen kapcsolódik a település történetéhez, s a legújabb kutatási eredmények közreadására is alkalmat teremt. A konferencia anyagát pedig minden esztendőben könyv formájában is megjelentetik a város mecenatúrájának köszönhetően.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hajdúböszörmény Város Napja csatornájára