Hajdúböszörmény Város Napja

Egy kiállítás margójára

A 16 óra 32 perc, avagy megkondulnak a harangok című tárlat a Nagy Háború és a trianoni békediktátum Hajdúböszörménnyel kapcsolatos történetét mutatja be a látogatóknak. A Hajdúböszörményi Fióklevéltár és a Hajdúsági Múzeum szakembereinek közös produktuma több hangsúlyos szakaszra osztja az időszakot.

 

Hajdú atyánk fiai

A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban

Kiss Attila polgármester köszöntőjében megfogalmazta, hogy a tizenötödik alkalom jelzi a konferencia rangját a város életében. A mostani rendezvény pedig a kiváló együttműködés nagyszerű példája: a város, a Debreceni Törvényszék, a helyi fióklevéltár és a múzeum között.

„A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban” című történelmi konferencia

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit a Hajdúböszörmény Város Napja keretében megrendezésre kerülő „A totális diktatúra kiépülése a Hajdúságban” című történelmi konferenciára, „A jogszolgáltatás története Hajdúböszörményben” című könyv bemutatójára és a „Jogszolgáltatás – Jogfosztás” című időszaki kiállítás megnyitójára.

 

A reformáció hatása a Hajdúságban

A tanácskozás külön érdekessége volt, hogy a résztvevői megtekinthették Báthory Gábor 1609. szeptember 13-án kelt cserelevelét, amellyel a kállói hajdúkat saját birtokára, Böszörménybe telepítette. Emellett I. Rákóczi György graduálját (énekeskönyvét) is kiállították a szervezők, amelyet 1636-ban adományozott a böszörményi református gyülekezetnek a fejedelem. Benne saját kezű aláírása és magyar nyelven olvasható és énekelhető zsoltárok.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Hajdúböszörmény Város Napja csatornájára