V. Széchenyi Istvánra emlékeztek Mosonmagyaróváron 2010-ben

Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójára országos emlékévet hirdettek. Fióklevéltárunk az 1848-as forradalom eseményeihez kapcsolódóan kiállítást szervezett a Fehér Ló Közösségi Házban, ahol a Legnagyobb Magyarról is megemlékeztek.

Egy hónappal később nemzetközi túrát szervezett a bécsi Európa Club, Bécs, Pozsony, Mosonmagyaróvár, Nagycenk érintésével. A zarándokok a mosonmagyaróvári új városházán a Barabás-féle grófot ábrázoló festményt, majd a régi városházán a Széchenyi-teremben tartott megemlékezésen, a múzeum őrizetében lévő Legnagyobb Magyart bemutató portrét tekinthették meg. Az érdeklődők ellátogattak a Mosonmagyaróvári Fióklevéltár épületébe is, ahol elolvasták az 1847. évi megyei jegyzőkönyvben rögzített, október 25-én kelt Széchenyi-beszédet.

A Széchenyi Polgári Kör a gróf halálának 150. évében emlékérmét bocsátott ki Széchenyi lovas ábrázolásával, ezüst és bronz változatban, Lebó Ferenc alkotásaként.

A 2010-ben tartott megemlékezések méltó befejezése volt a Széchenyi emlékfa-ültetés megszervezése, valamint a Hansági Múzeum igazgatója, Szentkuti Károly kezdeményezésére a Cselley-ház udvarában felavatott emléktábla leleplezése.