Az ISHA konferencia résztvevőinek látogatása az Országos Levéltárban

Tájékoztató a Mikes Kelemen Programról
2017.01.13.
Az International Students of History Association (ISHA) Budapesten megrendezett újévi konferenciája keretében az emigrációtörténettel foglalkozó szekció tagjai meglátogatták a „Bővülő történelem” c. kiállítást 2017. január 12-én. Az angol, német, orosz és finn történészhallgatókból álló csoport a kiállítás megtekintése előtt betekintést nyerhetett a Mikes Kelemen Program munkájába, továbbá megismerkedhettek a külföldről hazaszállított történelmi források sajátosságaival.

A tájékoztató első részében angol nyelvű prezentációban ismertette Arany Krisztina, Sárhegyi Tamás és Bakó Zsigmond a Mikes Kelemen Program keretében a levéltár által ellátott feladatokat. A prezentáció során betekintést nyújtottak a levéltár hungarika levéltári anyagokkal kapcsolatban vállalt kötelezettségeiről, bemutatták a levéltár gyűjtőköri tevékenységének és az iratgyarapodás főbb jellemzőit, a hungarikakutatás menetét, és a Mikes Kelemen Program eredményeit. Ezután a levéltáros kollégák kötetlen beszélgetést folytattak a vendégekkel, amelynek során a főként a 20. századi emigrációtörténet kutatásával, illetve a diaszpórák iratanyagának gyűjtésével kapcsolatos kérdésekre igyekeztek válaszolni, átadva a program során összegyűlt tapasztalataikat.

A tájékoztató második felében egy, a program keretében a levéltár őrzésébe került emigrációs iratanyag bemutatására került sor. Az iratok megtekintésénél a kollégák kitértek az állományvédelem fontosságára, a vendégek pedig kézbe vehették az emigrációs gyűjteményekre jellemző irattípusokat. A segédletként elkészített jegyzéknél az előadók kitértek a levéltári rendezés menetére, a főbb munkafázisaira és a levéltárban működő e-levéltári rendszerrel kapcsolatos lehetőségekre is (scopeArchiv).

Az ilyen alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy a külföldi érdeklődők is megismerkedjenek a Programnak köszönhetően a magyar kulturális örökséget bővítő dokumentumokkal és a magyar diaszpóra közösségek sajátos életével. A látogatás rendkívül sikeres volt, az emigrációtörténet iránt érdeklődő leendő kutatók számára egyértelművé vált, hogy jelentős levéltár-szakmai munka zajlik a Mikes Kelemen Program keretein belül.

Az International Students of History Association weboldala: https://isha-international.org/

 
Fotók: Czikkelyné Nagy Erika

 

Utolsó frissítés:

2017.01.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges