Zalai Gyűjtemény 62.

Paksy Zoltán: Politikai küzdelmek Zala megyében a két világháború között I.

 

"Déli 12 órakor nagy tömeg lepte el az állomásra vezető utat Zalaegerszegen. A diadalkapu körül virágos botokkal árvalányhajas cserkészek húztak kordont, majd iskolások és a lakosság sokasága állt hosszú sorfalat a városba vezető utcán. A borult ég és a többször szitáló eső ellenére a várakozás lázas hangulata, ritka ünnepek forgalma tarkállott a város utcáin.

A fogadtatás a diadalkapu közelében, az állomás táján történt. Megjelentek itt a vármegye, város, Nagykanizsa, a hatóságok, hivatalok, egyesületek vezetőségei, az egyes hivatalok és egyesületek nagyszámú küldöttségei és a már korábban megérkezett megyei előkelőségek.

Fél egy órakor a cserkész őrszem kürtjele adta tudtul az autók megérkeztét. Néhány pillanat múlva harsogó éljenzés, kendő lobogtatás közben megállt az első, gyönyörűen felvirágozott autó afogadtatásra kijelölt helyen. Az autóból Bethlen István gróf miniszterelnök és Gyömörey György főispán szálltak ki folytonos ováció közepette. Rövid bemutatkozások után Czobor Mátyás polgármester köszöntötte a miniszterelnököt, mint Magyarország megmentőjét, abból az alkalomból, hogy Zala ősi földjére lépett. A miniszterelnök megköszönte az üdvözlést, majd egyenként átvette a virágcsokrok egész özönét, amit a zalaegerszegi nőegyesületek vezetői adtak át, hogy vigye el a zalai hölgyek szeretetteljes üdvözletét a kegyelmes asszonynak Budapestre."

(Bethlen István miniszterelnök látogatása Zalaegerszegen 1927. május 27-én.)
 

Kiadó: Zala Megyei Levéltár

Megjelenés éve: 2006

Oldalszám: 483

Ára: 2800,- Ft

Megvásárolható: Kiadvány-értékesítés

 

CsatolmányMéret
PDF icon Tartalomjegyzék101.26 KB