Zalai Gyűjtemény 12.

Közlemények Zala megye közgyűjteményeinek kutatásaiból 1979.

 

E kötet arról kíván tájékoztatást adni, milyen jellegű kutatómunka folyik Zala megye közgyűjteményeiben (könyvtár, levéltár, múzeum). Ennek következtében csupa rövid közleményből áll, a legkülönbözőbb témákkal. Közlünk földrajzi, régészeti, irodalomtörténeti, történelmi tanulmányokat. A kötetet megyénk 1978. évi bibliográfiája zárja.

A közlemények legtöbbje friss, leginkább múlt évi kutatásokról ad számot. Ha régebbi ásatás eredményét most közöljük, ennek oka, hogy az ásatás eredményeinek analizálása hosszasan elhúzódó eljárást igényelt.

Nem törekedtünk a dolgozatok tematikus csoportosítására, hanem időrendben haladtunk. Ezért kezdődik a kötet földrajzi dolgozattal, mely geológiai problémákból indul ki, folytatjuk római kori, kora középkori, majd késői feudális témákkal, egészen az 1960-as években működött mezőgazdasági szakkörökről szóló beszámolóig.

A szerzők többsége a megyei közgyűjtemények jelenlegi vagy volt dolgozója, de másoktól is közlünk dolgozatokat, amennyiben kutatásaik egy részét zalai közgyűjteményben végezték, vagy legalább kutatásuk a megye történelmével, illetve ismeretével foglalkozik.

Szerkesztette: Degré Alajos

Kiadó: Zala Megyei Levéltár

Megjelenés éve: 1979

Oldalszám: 242

Ára: 1000,- Ft

Megvásárolható: Kiadvány-értékesítés

Digitalizált változat: Hungaricana.hu

 

CsatolmányMéret
PDF icon Tartalomjegyzék104.55 KB