e-documenta pannonica

 

 

Az e-documenta Pannonica projekt a partnerség térségében lévő települések kulturális örökségére vonatkozó adatok szakmai értelmezési hiányával, netán téves értelmezésével és felhasználásával foglalkozik, majd az eredményeket közhasználatra bocsátja.

Célunk az öt kulturális intézmény tartós partnersége által létrehozni a határon átnyúló térség tematikus, kerékpáros és gyalogtúra útjaira, illetve a termálfürdők környékén lévő 120 település kulturális örökségére vonatkozó, hiteles régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti és biográfiai adatok alapján egy interdiszciplináris adatbázist. Általános cél a térség kulturális örökségére vonatkozó szakmai adatok bővítése, elérhetőségük és látogatottságuk javítása. A települések kulturális örökségéről egységes módszertan alapján kialakított adatbázis által lehetővé válik a kistelepülések promóciója, turisztikai kínálatát bővítése és új turisztikai tartalmak létrehozása. A projekttermék egy háromnyelvű web-portál lesz, szakmai adatbázisra épülő interaktív térképpel, amely az adatokat közérthető módon bocsátja közhasználatra. A mobil alkalmazás által is elérhető portált turisztikai szolgáltatók, helyi közösségek, iskolások, pedagógusok, idegenvezetők és mások hasznosíthatják. A projekt fő terméke a közös, fenntartható, nyilvános hozzáférhető adatbázis és a közös információs iroda lesz. Kulcsfontosságú a komplex örökség védelmére és értelmezésére szakosodott múzeumok és levéltárak, valamint az adatokat a turisztikai kínálatba beépítő turisztikai szervezetek partnersége. Lényeges a projekt határon átnyúló jellege, hogy a határon átnyúló térség intézményeit, új és felülvizsgált adatait összefüggő turisztikai kínálatba foglalja össze. Az innovatív jelleg úgy valósul meg, hogy a levéltárakban és múzeumokban elkészül a térség településeire vonatkozó, kulturális-történelmi adatok átfogó adatbázisa, amely lehetővé teszi ennek a különböző célokra történő tartós felhasználását.


2020. augusztus 12.
Lehetetlen, hogy meg ne emlékezzünk a kercaszomoriak hősiességéről -- éppen száz éve, hogy bátor fellépésükkel, áldozatvállalásukkal történelmet írtak.
[Részletek...]

2020. május 22.
Hamarosan indul az e-documenta szolgáltatás
[Részletek...]

2019. április 26.
Érdekességek az "e-Documenta Pannonica" SIHU projekt háza tájáról
[Részletek...]

2018. szeptember 11.
Lendületesen halad az INTERREG e-Documenta Pannonica projekt. Szeptemberben a két Vas megyei partnerintézmény megbízottjai az MNL Vas Megyei Levéltárában tartottak megbeszélést.
[Részletek...]

2018. június 18.
A SIHU123 e-documenta Pannonica projekt igazgatótanácsának 2. koordinációs értekezlete 2018. június 18-án, 10.00 órakor kezdődött a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kőtárában.
[Részletek...]

2018. április 20.
Muraszombaton került sor a SI–HU Interreg pályázati támogatással megvalósuló e-documenta Pannonica címet viselő projekt nyilvános bemutatására.
[Részletek...]

2018. április 18.
Az e-Documenta Pannonica SI–HU Interreg projekt eredményeként az MNL Vas Megyei Levéltárában megvalósult az első jelentősebb, nagy értékű beruházás: megérkezett a Zeutschel márkájú A/2 méretű csúcsminőségű könyvszkenner.
[Részletek...]

2018. április 17.
Meghívó az e-documenta Pannonica projekt bemutató konferenciájára
[Részletek...]

2017. november 24.
Muraszombaton megtartották az első koordinációs megbeszélést az „e-documenta Pannonica” projekt megvalósításában részt vevő partnerek.
[Részletek...]