EDP - Csörötnek településszerkezete

2021.08.23.

Csörötnek településszerkezete

Csörötnek falu esetében a projekt a községi iskola állapotának bemutatására vállalkozott. A tanító által készített részletes beszámoló, fényképekkel kiegészítve) plasztikus képet mutat a 40-es évek viszonyairól. Csörötnek levéltári forrásai közt azonban térképek is találhatók.

A most bemutatott részlet a község kataszteri felmérési munkálataihoz készült – több lapot elfoglaló – nagy méretű kéziratos térképről származik. Ennek a régi (valószínűleg az 1858. évi kataszteri felmérés után, a 19. század vége felé készült) térképnek és a modern műholdfelvételnek

összevetése megmutatja, hogy Csörötnek esetében mennyire maradandó a régi faluszerkezet. A Rába ma is meghatározó alakítója a településnek; a folyó építő-romboló munkája régóta gondot okozott a mellette fekvő telkek birtokosainak. A térképre felvitt ceruzás bejegyzések a hosszú ideig történő használatot bizonyítják, egyúttal növelik a történeti forrásértékét. A településszerkezet kutatói számára – kiegészítve az úrbéri peres iratanyaggal, valamint más (kataszteri) térképekkel, lehetőséget teremt a hosszú idejű változások végigkövetésére.

 

Kóta Péter

.
 

Utolsó frissítés:

2021.08.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges