Beszámolók

2024.02.06.
Folytatódott február 1-én 18 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a csömöri Sinka István Községi Könyvtár közösen szervezett, A történelem házhoz jön – beszélgetések a múltról elnevezésű történelmi ismeretterjesztő sorozata. Garadnai Zoltán, az MNL főlevéltárosának moderálása mellett ezúttal Pálffy Géza, az MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója előadását hallhatták az érdeklődők. A népszerű és elismert történész a Szent Koronáról és annak különleges kalandjairól tartott képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált, nagy sikerű előadást.
2023.12.20.
A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) Állományvédelmi Szekciója, „A cellux problémája” címmel egész napos interaktív képzést szervezett 2023 december 4.-én, melyen osztályunk részéről 5 fő vett részt. A szakmai nap helyszínéül a BFL főépületi konferenciaterme szolgált és a vendéglátó intézmény állományvédelmi munkatársai (P.Holl Adrienn és Orosz Kata) állították össze és szervezték meg a programot.
2023.12.14.
Bemutatták ünnepélyesen december 5-én kedden, a Levéltár Bécsi kapu téri palotájának kiállító- és konferenciatermében a Nagy Imre első kormánya minisztertanácsi jegyzőkönyvei II. című kötetet, amely a Nagy Imre Alapítvány és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára gondozásában jelent meg.
2023.12.13.
Bemutatta ünnepélyesen a Magyar Nemzeti Levéltár kedden délelőtt az intézmény Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájában Sokcsevits Dénes Horvátország a 7. századtól napjainkig című kötetét. Az eseményen felszólalók szívből ajánlották a nagyközönségnek az alapos művet.
2023.12.06.
2023. november 21-én az Energiatudományi Kutatóközpont „Műtárgyak és régészeti tárgyak állagmegóvása ionizáló sugárzással” címmel tudományos ülést rendezett. A rendezvényen számos budapesti múzeum restaurátora és szakembere vett részt, a Magyar Nemzeti Levéltárat Lökkös Mónika képviselte.
2023.12.05.
Nemzetközi konferenciát tartottak november 22. és 24. között a Makedóniai Egyetem (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας/Panepistímio Makedonías)j, a Suceavai Ștefan cel Mare Egyetem (Universitatea „Ștefan cel Mare”) és a Balkan History Association szervezésében Szalonikiben, amelynek témája a görög-román kapcsolatok volt az Oszmán Birodalom hanyatlásának kezdetétől a hidegháború végéig (1821–1989).
2023.12.01.
Jelképesen hazatért Magyarországra, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába a Horthy család tekintélyes hagyatéka, amely fizikailag várhatóan december második felében érkezik a Bécsi kapu téri palotába. A dokumentumok várhatóan a következő év első negyedévében lesznek elérhetőek a kutatók számára.
2023.11.22.
2023. november 8-10. között rendezték az International Centre for Archival Research (ICARUS) 31. konferenciáját Szkopjéban. Az esemény házigazdája az Észak-Macedóniai Nemzeti Levéltár volt, amely a közös levéltári örökségünk fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Ennek megfelelően a konferencia hívószavai is a következők voltak: Megőrzés, Hozzáférés, Digitalizáció.
2023.11.16.
Népmozgások és kényszermigráció a Kárpát-medencében 1944–1990 címmel tudományos konferenciát tartottak 2023. november 14-én, kedden a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában. A csaknem másfél tucat előadó a 20. század magyar és részben nemzetközi sorskérdéseiről osztotta meg kutatási eredményeit, gondolatait.
2023.11.07.
Bemutatták ünnepélyesen a Közösség és egyén a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában című kötetet hétfőn délelőtt a budai Várban, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára kiállító- és konferenciatermében. Az eseményt az MNL Gulág- és Gupvikutató Intézete, valamint a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága szervezte.

Seiten