Beszámolók

2024.06.21.
A Magyar Nemzeti Levéltár képviseltette magát az Európai Bank- és Pénzügytörténeti Társaság éves konferenciáján. A tanácskozás célja az volt, hogy különböző esettanulmányokon és kísérleti megoldásokon keresztül bemutassák, miként lehet felhasználni a mesterséges intelligenciát levéltári és más memóriaintézményben.
2024.06.20.
Nagy sikerű konferenciát tartottak június 15-én, szombaton Olaszországban, Nervesa della Battaglia településen az 1918. június 15-én indult, utolsó nagy piavei osztrák-magyar offenzíva emlékére, az eseményt a helyi önkormányzat szervezte. Megemlékezéseket is tartottak az egykori harcok helyszínein, a programon a Magyar Nemzeti Levéltár is képviseltette magát.
2024.06.19.
Várja az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, valamint a Magyar Nemzeti Levéltér közös, csütörtökön megnyílt tárlata, amelynek címe a Szövetkezésben az erő – A polgári kori szövetkezetek története. A kiállítás anyagában több levéltári kincs is helyet kapott, egyebek mellett egy 1930-as években készült és a közelmúltban előkerült propagandafilm is.
2024.06.19.
Háromnapos hivatalos látogatáson vett részt a közelmúltban Törökországban, Isztambulban a Magyar Nemzeti Levéltár vezetése. A delegáció eredményes tárgyalásokat folytatott a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetésével, és komoly szakmai tapasztalatokkal gazdagodott.
2024.06.11.
Kifejezetten sok érdeklődőt vonzott az idei Levéltári Piknik, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára. Az intézmény munkatársai a gyerekekre, felnőttekre és családokra is gondolva számos feladattal készültek.
2024.06.06.
A Károlyi család neves asszonyainak emléket állító időszaki kiállítás nyílt meg Székesfehérváron, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltárában, amelyet október 9-ig díjtalanul meg lehet tekinteni. Az ünnepélyes megnyitón mindenki egyetértett abban: a Károlyiakhoz beházasodott nők sokat tettek azért, hogy a család tovább erősödjön, gazdagodjon.
2024.05.30.
Átadták az Év levéltára 2023 díjat május 28-án, kedden, az elismerést idén a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kapta. A Bécsi kapu téri levéltári palotában megtartott eseményen a vendégek megismerhették a díjazásban részesült intézményt, majd fogadással egybekötött gasztrosétán vehettek részt, ahol a magyar nemzeti konyháról és a Monarchia konyhájából kaptak ízelítőt.
2024.05.29.
Több ezren, fiatalok, családok és idősek keresték fel a Magyar Nemzeti Levéltár állomáshelyét a XVI. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon, ahol az intézmény csapata először vett részt. A levéltár munkatársai pénteken közreműködtek a Deák Patara vetélkedő lebonyolításában, a hétvégén pedig egy a régi korok hangulatát visszaadó írnoki műhelyben várták az érdeklődőket.
2024.05.29.
2024. május 7-én zajlott le a Business Events szervezésében az a digitális szolgáltatás biztosítására kötelezett szervezeteknek szóló DÁP törvény Felkészülés című konferencia, amelyben a közigazgatás és a piaci szféra szakemberei tartottak előadást a hamarosan bevezetésre kerülő Digitális Állampolgárság Programról.
2024.05.24.
Kiemelt érdeklődés kísérte május 13-án a Magyar Nemzeti Levéltár és a FamilySearch szervezet közös levéltári szimpóziumát, ahová számos országból érkeztek szakemberek. Az előadók leginkább az új technológiák családtörténet-kutatásában való alkalmazhatóságát járták körbe.

Seiten