EFOP-4.1.9-16-2017-00018

A levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának Hódmezővásárhelyi Levéltárában

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 19 992 691 forint vissza nem térítendő támogatást kapott oktatási infrastruktúra kialakítására és fejlesztésére.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára a nem formális oktatási munkába bekapcsolódva kívánja az ehhez szükséges újításokat megvalósítani. A fejlesztés két csomópont köré szerveződik: egyrészt oktatótér kialakítására kerül sor belsőépítészeti beruházás keretében. Ennek során 78.5 m² területen végezzük el az oktatóterem kialakításához szükséges bontási és felújítási munkálatokat. Ezzel párhuzamosan történik a vizesblokkok rekonstrukciója, a bútorzat cseréje, a helység gyermekbaráttá tétele. A felújítással egy időben az informatikai ellátottságot is javítani szeretnénk. A hosszú távú cél, hogy a Hódmezővásárhelyi Levéltárat infrastrukturálisan felkészítsük a levéltárpedagógiai feladatok ellátására.

Az informatikai eszközpark korszerűsítése a kulcskompetenciák fejlesztése mellett az elektronikus levéltárhasználat szempontjából is döntő jelentőségű. Fontosnak tartjuk, hogy az idősebb kutatók (akik gyakorta bizonytalanok a virtuális térben) számára is egyszerűen kezelhetővé, használhatóvá tegyük a levéltár kutatói kereső felületeit.

A Hódmezővásárhelyi Levéltár a város szívében helyezkedik el, könnyen megközelíthető, s összességében elmondható, hogy a város kulturális életének szerves részét képezi. Az ingatlan rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, hiszen a tér felosztható és alkalmas nagyobb számú csoport fogadására is. A Hódmezővásárhelyen dolgozó kollégák évek óta használt, pontosan kidolgozott levéltárpedagógiai tematikával és koncepcióval rendelkeznek, amely minden korosztály számára kínál valamilyen ismeretszerzési lehetőséget. Az iskolák bevonása mellett mindig is cél volt a civil szervezetek megnyerése is. Hódmezővásárhely az olvasókörök városa, így programjainkkal megcéloztuk e szervezeteket. Ez sikeresnek bizonyult, ugyanis 4 olvasókör és egy nyugdíjas szövetség tagjai rendszeresen látogatják e kurzusokat. A másik fontos célcsoport az iratkezeléssel foglalkozók köre, akik számára továbbképzéseket szervezünk, a munkanélküli fiataloknak pedig az iratkezelés alapjait mutatjuk meg, a plusz tudás átadásának reményében. Feladataink egy másik körét fedi le a tanárokkal, különösen a történelemtanárokkal folytatott rendszeres találkozók megszervezése.

A Hódmezővásárhelyi Levéltár levéltárpedagógiai tematikájának kialakítása során a nyitottság vált vezérelvvé. Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a levéltárunkban a tanulási zavarral küzdő gyermektől a nyugdíjasig mindenki megtalálja a számára megfelelő foglalkozást.

 

Projekt adatai:

A kedvezményezett neve: Magyar Nemzeti Levéltár

A projekt címe: „A levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának Hódmezővásárhelyi Levéltárában”

A szerződött támogatás összege: 19 992 691 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt azonosító száma: EFOP-4.1.9-16-2017-00018