BFL

Ember Győző hagyatékának újragondolása

magyar

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója a konferencia megnyitását követő előadásában a szép számú hallgatósághoz közelebb hozta a hazai levéltárak kialakulásának történetét, majd Ember Győző levéltárvezetői tevékenységéről is szót ejtett, rámutatva, hogy ugyan az intézmény élére, mint politikai kinevezett került, azonban munkáját végig a szakmaiság határozta meg.

 

Elhunyt dr. Szegőfi Anna Mária (1945-2019)

magyar

Szegőfi Anna Mária 1945. február 7-én született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sáta községben. Gyermekéveit és a gimnáziumi éveket Ózdon töltötte. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK magyar-történelem szakán kezdte meg, majd magyar-történelem szakos tanárként a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen fejezte be. 1974-ben az ELTE levéltár kiegészítő szakát is elvégezte, majd 1980-ban bölcsészdoktori címet szerzett.

A BFL-ben is kutathatók az MNL egyházi anyakönyvi mikrofilmek digitális másolatai

magyar

Az iratok a családtörténészek legintenzívebben használt forrásai, kutatottságukra jellemző, hogy a Lángliliom utcai kutatóteremben tavasszal a számítógépekre előjegyzést kellett bevezetni. Mivel a jogi akadályok miatt az iratanyag az interneten nem közzétehető, az MNL először a megyei tagintézmények kutatótermeiben, majd a felújított Hess András téri kutatótermében tette lehetővé a kutatást. A BFL-ben való hozzáférés nemcsak növeli a kényelmet, de az iratok más fővárosi iratokkal és a BFL adatbázisaival együtt lesznek hozzáférhetők.

Megkezdődött a Nyitott Levéltárak programsorozat

magyar

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a budapesti megnyitó rendezvényen elmondta, hogy könyvtáraink és levéltáraink funkcióváltó szerepe felerősödött infrastrukturális és módszertani értelemben is, ezáltal izgalmas találkozásokra nyílik lehetőség, amikor ezen intézmények új szemlélettel egyfajta kulturális közösségi térként szolgálnak.

Feliratkozás RSS - BFL csatornájára