a levéltár szolgáltatásai

2012. október 1-én a Magyar Országos Levéltár és a megyei levéltárak integrációjával létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL). Az átszervezéssel egy országos levéltári intézményrendszer jött létre, amely megközelítően 700 dolgozójával és több mint 300 ezer iratfolyóméter forrásanyagával az egyik legnagyobb kulturális intézmény Magyarországon. Az egységes levéltári Gyűjtőportál kialakításával olyan fejlesztés valósult meg, amelyek megkönnyíti és egyszerűbbé teszi a levéltárosok és a kutatók, érdeklődők kapcsolattartását. Ez a Gyűjtőportál a Magyar Nemzeti Levéltár központi felülete, az adott megyei levéltárakkal kapcsolatos információkat a saját aloldalaikon találja.

 
Mit talál nálunk?
 
 
 • feliratkozhat a hírleveleinkre
 
 
 • folyamatosan bővülő adatbázisok, digitális gyűjtemények
 
 • a levéltárak aktuális hírei az ország minden részéből
 
 • levéltárpedagógiai foglalkozások
 
 • virtuális kiállítások közt barangolhat
 
 • keresés a családkutatásra szakosodott szakkönyvtárunk katalógusában
 
 
Mielőtt elkezdené a kutatást keresse fel a Gyakori kérdéseket, itt olyan információkat talál, ami segíti a felkészülést a kutatáshoz. Itt megtalálja az egységes kutatási szabályzatunkat is.
 
Ha nem találja a honlapon, amit keres akkor látogasson el hozzánk, hogy személyesen kutathassa az eredeti dokumentumokat, a mikrofilmeket vagy digitális másolatokat. A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben a kutatás ingyenes. 
 
Látogasson el a Budai Várban lévő központi épületünkbe, előzetesen itt regisztrálhat.
 
A levéltár központi információs szolgálata Budapesten a Bécsi kapu téri épületünkben található. Az iroda munkatársai az alábbi elérhetőségeken állnak rendelkezésre:
 
Tel .: (+36 1) 225-2844
 
Ugyanúgy, mint korábban, a Magyar Nemzeti Levéltár örömmel fogad mindenkit, aki érdeklődik a nemzeti múlt vagy családja története iránt.