1848/49-es forradalom és szabadságharc

Aradi vértanúk emléknapja a Magyar Nemzeti Levéltárban

magyar

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendhagyó kamarakiállítást szervez az aradi vértanúk levéltárunk őrizetében található búcsúleveleiből.

Program:

9.00 és 11.00 órakor:

,,Vértanúink utolsó sorai'' tárlatvezetés

Kiss Ernő eddig ismeretlen búcsúlevelét mutatták be Budapesten

magyar

A sajtótájékoztatót Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese köszöntője nyitotta meg, aki kiemelte: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentette a magyar történelem egyik legnagyobb sorsfordulóját, a levéltár számára pedig fontos, hogy a történelmet hitelesen, hiteles dokumentumokkal támassza alá. Egyben megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy a tárca segítségével az MNL Országos Levéltárába kerülhetett Kiss Ernő búcsúlevele.

 

„Kossuth Lajos elfogyott regimentje, 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története”

magyar

A kiállítást Mikó Zsuzsanna, a házigazda intézmény általános főigazgató-helyettese nyitotta meg. Ünnepi beszédében elmondta, hogy a levéltári emlékévhez kapcsolódva (hiszen az intézmény idén 300 éves) a levéltár kiemelt célja, hogy saját kiállításai mellett más tárlatokat is befogadjon. 1848-ra emlékezve a Honvédmenházra fókuszáló kiállítás révén új szemszögből is megfigyelhetjük az akkor történt eseményeket, a veteránok mindennapjait.

A PTE Babits Mihály Gimnáziuma 9., 10., 11. évfolyamainak tanulói látogattak el levéltárunkba

magyar

2022. március 11-én a PTE Babits Mihály Gimnáziuma 9., 10., 11. évfolyamainak tanulói - három turnusban összesen 16 osztály - látogattak el levéltárunk Király és Rét utcai részlegébe.

Oldalak

Feliratkozás RSS - 1848/49-es forradalom és szabadságharc csatornájára