Jelenlegi hely

Hírek

2024.06.13.
Támogatási szerződést kötött a Shinhan Bank Magyarországi Kereskedelmi Képviselete és a Magyar Nemzeti Levéltár, amelynek értelmében a pénzintézet egyszeri támogatásban részesíti az intézményt.
2024.06.12.
A szakmai tapasztalataikkal, valamint az alkalmazott megoldások, módszerek megosztásával tevékenyen hozzájárultak a 32. ICARUS (Nemzetközi Levéltári Kutatóközpont) Konferenciához a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai. A kollégák ugyanakkor a külföldi szakemberek előadásaiból maguk is tovább gyarapíthatták tudásukat.
2024.06.11.
Kifejezetten sok érdeklődőt vonzott az idei Levéltári Piknik, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára. Az intézmény munkatársai a gyerekekre, felnőttekre és családokra is gondolva számos feladattal készültek.
2024.06.06.
A Magyar Nemzeti Levéltár részvételével június 13-án kezdődik és június 16-ig tart a 95. ünnepi könyvhét. A Duna-korzón lehet majd felkeresni az intézmény 39. számú standját, ahol a munkatársak a budapesti rendezvénysorozat mind a négy napján jelen lesznek.
2024.06.06.
A Károlyi család neves asszonyainak emléket állító időszaki kiállítás nyílt meg Székesfehérváron, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltárában, amelyet október 9-ig díjtalanul meg lehet tekinteni. Az ünnepélyes megnyitón mindenki egyetértett abban: a Károlyiakhoz beházasodott nők sokat tettek azért, hogy a család tovább erősödjön, gazdagodjon.
Írott kalandok – Kalandos iratok
2024.06.06.
Egy hétre visszarepítjük a középkorba a Bécsi kapu téri levéltári palotát!
2024.06.05.
Színes programokkal, egyebek mellett épület- és raktársétákkal, kézműves foglalkozással, továbbá érdekes előadással várják a látogatókat a Bécsi kapu téri levéltári palotába a Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára munkatársai. Az este folyamán az épület önállóan is bejárható lesz, és meg lehet tekinteni A nemzet emlékezete című kiállítást is.
2024.06.03.
Egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Nemzeti Levéltár és az üzbég levéltár, az Üzarchiv Ügynökség, amelynek küldöttsége háromnapos látogatáson járt a napokban Budapesten. A felek közös kiállításokról és kötet kiadásokról egyeztettek, emellett arról is tárgyaltak, hogy a két intézmény szakemberei miként oszthatnák meg egymással tapasztalataikat. A hazai levéltári vezetés abban is reménykedik, hogy fontos hungarikákra bukkanhatunk a közép-ázsiai országban.
2024.06.03.
Magyarország jelenlegi legmodernebb levéltári épületébe költözhet hamarosan a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei tagintézménye, amely az egyetem könyvtárával és levéltárával közösen tudásközpontként működhet a jövőben. Az ingatlant hamarosan birtokba is vehetik a vármegyei levéltáros kollégák.
2024.05.31.
Két, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakával kapcsolatos adatbázist publikált a Magyar Nemzeti Levéltár a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárával közösen. Az egyik a honvédsereg veszteségeit tartalmazza, a másik hadműveleti iratokat gyűjt csokorba.

Oldalak