Megyefényképezés '85

2021-ben a Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös projektet indított a magyar települések, főleg a falvak külső megjelenésének, háztípusainak 1960 utáni változásának vizsgálatára. A vizsgálat a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött, 1984-es „országfényképező” akció keretében keletkezett filmeken és fotókon alapul.

Az akciót a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, a Művelődési Minisztérium, a KISZ Központi Bizottsága, a Népművelési Intézet és a FORTE-gyár hirdette meg „Magyarország fényképeken 1985- ben, felszabadulásának 40. évében” címmel.

Az 1984-ben Komárom megyéhez tartozó települések közül Komáromnak, valamint öt falunak (Bakonybánk, Bakonyszombathely, Réde, Császár és Tát) a képei találhatók meg az MNL Országos Levéltárában.

Kiállításunk ezeken a fotókon alapul, de korábban és később, sőt napjainkban készült képeket is bemutatunk, összehasonlítás céljából.

Jó nézelődést, ráismerést kívánunk látogatóinknak, egyben kérjük is őket, hogy segítsenek a képeken látható helyszínek pontosításában.

Kládek László levéltáros