Kutatószolgálat

A levéltár kutatótermeinek nyitva tartása és elérhetősége

Hétfőtől csütörtökig: 8:00 - 15:00

Péntek: 8:00 - 13:00

A kutatóterem felügyelője/referens:

Esztergom, Vörösmarty utca 7.: Fehérné Hajdú Mónika könyvtáros

Kutatószolgálati e-mail: esztergom.kutatas@mnl.gov.hu

Tájékoztatás mobilon: 06-70-490-6038

Levéltári parkoló INGYENES.

Komárom, Szabadság tér 1.: Kovács Péter levéltáros

Kutatószolgálati e-mail: komarom.kutatas@mnl.gov.hu

Az Esztergom, Vörösmarty u. 7. sz. alatti kutatóteremben számítógép,
2 mikrofilm-leolvasó és wi-fi hálózat, Komáromban számítógép és wi-fi hálózat áll a kutatók rendelkezésére.

*

Tisztelt Kutatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kutatótermeiben elérhető szolgáltatások az Elektronikus Levéltári Portál (ELP) (www.eleveltar.hu) online felületén elvégzett regisztráció, beiratkozás és iratkikérés után vehetők igénybe. Iratkikérés csak sikeres regisztráció eredményeként létrehozott kutatói fiókkal indítható, ezért kérjük kutatóinkat, hogy az e-kéréseik leadása előtt minden esetben ellenőrizzék, hogy aktív-e a kutatói fiókjuk (az aktív státuszt az MNL logó melletti zöld pipa jelzi). Regisztrálni annak kell, aki még nem rendelkezik a belépéshez szükséges felhasználónévvel és jelszóval a www.eleveltar.hu oldalon, aki már egyszer regisztrált annak minden egyes évben (mint a könyvtárakban szokás) csak be kell iratkoznia a levéltárakba, a regisztráció és a beiratkozás is INGYENES

Bővebb tájékoztatást az alábbi linkekre kattintva találnak.

E-beiratkozás folyamata, lépései: https://mnl.gov.hu/e_beiratkozas

Online iratanyag-kikérés folyamata, lépései: https://mnl.gov.hu/e_kikeres

A kutatás általános feltételei:

 • Felmerülő kérdéseivel (pl. kutatási feltételek, kutatási témához kapcsolódó forrásállományok, online nem elérhető jelzetek pontosítása) e-mailben és személyesen fordulhat kutatószolgálatos munkatársainkhoz.
 • A kutatói regisztrációt/beiratkozást és az iratkikérést az Elektronikus Levéltári Portálon (https://www.eleveltar.hu/) keresztül tudjuk fogadni.

 

 • Kutatni csak az online leadott kérőlapon jelzett időponttól lehet, a kutatásra átvett iratokat a levéltár külön névre szóló kutatótermi szekrényben 30 napig tárolja, majd, ha a kutató befejezte a kutatást vagy letelt a 30 nap, visszaküldi a raktárba.

 

 • A kikért iratanyag előkészítése legalább három munkanapot vesz igénybe.

 

 • A levéltári kutatás, a másolatkészítés feltételeiről, a kutatótermek működési rendjéről, az állomány-és adatvédelmi okokból adódó kutatási korlátozásokról részletesen a Magyar Nemzeti Levéltár kutatási szabályzatában tájékozódhat, a kutatáshoz szükséges űrlapok (pl. támogatói nyilatkozat) is innen tölthetők le: https://mnl.gov.hu/kutatasi_szabalyzat_mnl. A legfontosabb tudnivalókat az innen letölthető „kutatótermi kisokos” tartalmazza.

 

 • Adatvédelmi korlátozások: személyes adatot tartalmazó iratok korlátozás nélkül kizárólag támogatói nyilatkozattal rendelkező tudományos célú kutatást folytató kutatóknak adhatók ki. (űrlap innen letölthető: https://mnl.gov.hu/formanyomtatvanyok) A levéltári anyag használatának korlátozásáról részletesebben az innen elérhető tájékoztatóban, illetve a kutatási szabályzat 3.5. fejezetében olvashat.

 

 

 • Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy hivatalos ügyintézéshez szükséges adatigényléseikkel, iratmásolat kérésekkel a kutatószolgálat helyett az ügyfélszolgálathoz szíveskedjenek fordulni. Ügyfélszolgálati tájékoztató: https://mnl.gov.hu/mnl/keml/ugyfelszolgalat

 

Praktikus tanácsok kezdő kutatóknak:

 • A levéltárral most ismerkedő kutatóknak a beiratkozás előtt mindenképpen ajánljuk az alábbi linken elérhető tájékoztató anyag áttanulmányozását: https://mnl.gov.hu/uj_kutatoknak

 

 • Az adott kutatási téma kiválasztása után első lépésként az online felületeken, valamint a levéltári szakkönyvtárakban elérhető szakirodalom áttanulmányozását javasoljuk. Az MNL könyvtárainak közös katalógusa itt érhető el: https://corvina.monguz.hu/WebPac.orlevdb/CorvinaWeb

 

 

 • A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben őrzött iratanyagok nyilvántartása és digitális állományainak közös adatbázisa az Elektronikus Levéltári Portál iratkereső felületén https://www.eleveltar.hu/kereses érhető el. Az iratkikérés leadása előtt célszerű innen iratkeresést indítani a kutatási témához köthető levéltári iratállományok és pontos jelzetük kigyűjtése érdekében. Súgó az iratkereső felület használatához: https://www.eleveltar.hu/sugo-kereso

 

 • Az iratkikérésnél a levéltári jelzetet kell megadni. A levéltári jelzet felépítéséről, a kutatás során történő helyes használatáról az alábbi ismertető nyújt eligazítást. Ha szükséges, kutatótermi kollégáink segítenek.

*

Hasznos információk családfakutatóknak:

Rövid tájékoztatás családtörténeti kutatáshoz:

https://mnl.gov.hu/csaladtorteneti_kutatas

Részletes genealógiai tájékoztató:

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/genealogiai_tajekoztato

A Magyar Nemzeti Levéltár családtörténeti adatbázisainak gyűjtőoldala:

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/gyujtemeny/csaladtortenet

Mikrofilmről digitalizált anyakönyvi állományhoz készült adatbázis. A képfájlok csak a levéltár kutatótermeiben, belső hálózatról kutathatók, a tagintézményi kutatótermekben nemcsak az adott vármegye településeire vonatkozó anyag, hanem a teljes állomány is elérhető. A túlnyomórészt 1895 előtti felekezeti anyakönyvekből álló adatbázis a mai Magyarország területén kívül egyes határontúli területek településeiről is tartalmaz adatokat.

https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/adatbazis/mikrofilm-anyakonyvek

Levéltári kisokos a segédletekben előforduló levéltári szakkifejezésekhez, az összeírásokban és anyakönyvekben előforduló német és latin kifejezésekhez, régi mértékegységekhez:

https://mnl.gov.hu/mnl/ol/leveltari_szakkifejezesek