Heves megye történeti archontológia adatbázis

Adatbázisunk (1681-) 1687-2000 közötti időből közli Heves megye - központi és járási - választott tisztségviselőinek, kinevezett főbb tisztviselőinek, valamint szakalkalmazottainak nevét és szolgálati (hivatali) idejét.

A név mezőben a teljes nevet megadjuk: vezeték- és keresztnév, egyházi és világi rang, nemesi és vitézi előnév. A vezetékneveknél a ma elfogadott és leginkább ismert változatot követjük. A személyneveket a mai névalakban használjuk. A keresztnevet vessző követi, majd szóköz után következik a titulus, a nemesi és vitézi előnév vagy a névhez kapcsolódó többes utótagok.

A tisztség kezdő dátumának a megválasztást, illetve a beiktatás/kinevezés időpontját, záró dátumnak a leköszönés, a lemondás, az áthelyezés, esetleg az elhalálozás idejét tekintjük. Az ismert elhalálozást †-tel jelezzük a végdátum után. Ha a dátum hiányos, a hiányzó tag(-okat) kérdőjellel jelöljük, dátumbeli bizonytalansági esetet fejez ki a zárójelbe tett kérdőjel.

A tisztség megjelölése magyar nyelven történik.

Az adatbázisban kereshetünk személynév, tisztség, időpont és járások szerint, valamint ezek kombinációival is.

 

Az adatbázis  elkészítésében  közreműködött:

Birinyi  Tímea

Cseh Zita

Hermann Péterné

Kovács Melinda

Kozma György

Szabó  Jolán

Virág Tamás

 

Az adatbázisban történő kereséshez kattintson ide !

 

Az adatbázis alapjául szolgáló kiadványunk:

Heves Megye történeti archontológiája (1861-) 1687-2000 Szerk: Bán Péter †  Szerzők: Bán Péter †, Cseh Zita, Kondorné  Látkóczki Erzsébet, Kovács Melinda, Kozma György, Nemes Lajos, Pap József, Szabó Jolán
Eger, 2011. 608 o.

 

Az adatbázis a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.