Az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltár közönségszolgáltatási tereinek látogatóbarát fejlesztése

2015.05.13.
Az MNL KEM Levéltár kutató~ és kiállító termeinek 2015-ben megvalósult megújulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Közgyűjtemények Kollégiuma a Levéltári közönségszolgáltatási terek – kutatóterem, kiállítótér, előadótermek – látogatóbarát fejlesztése című pályázat keretében 2 112 000 Ft-tal támogatta.

A pályázat eredményeképpen az MNL KEML korábbi szolgáltatási színvonala az alábbiak szerint emelkedett

Az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára Vörösmarty utca 7. sz. alatti főépületének első emeletén található kutatóteremét csak hagyományosan, a mennyezeten elhelyezett neonlámpatestek világítják meg. A lámpatestek merőlegesek az asztalokra, így a fényviszonyok nem megfelelőek a kutatók számára. A pályázat biztosította forrásból energiatakarékos asztali lámpákat szereztünk be, ezáltal az elkövetkező időszakban jobb kutatási feltételeket tudunk majd biztosítani a levéltár kutatói részére.

Laptopok használhatók a kutatóteremben, s a pályázattal kialakított WIFI elérési pontnak köszönhetően a Magyar Nemzeti Levéltár kutatótermeiben elérhető és az interneten fellelhető egyéb szakmai adatbázisokhoz, digitalizált tartalmakhoz is hozzáférhetnek a kutatók.

A módosított költségvetésben nagyobb hangsúlyt kapott a kiállító terem fejlesztése. Évről-évre új kiállítást rendezünk, helyi illetve országos évfordulókhoz kapcsolódva a levéltárunk őrizetében lévő iratanyagunk, illetve más helybeli közgyűjtemények, magánszemélyek dokumentumai, fotói, tárgyi emlékei felhasználásával. A kiállításokhoz kapcsolódva iskolai osztályoknak rendszeresen levéltári órákat tartunk.

A kiállító- és kutatóterem fejlesztése (Fotók: Vakán József)

A pályázat biztosította forrásból megvalósítottuk 10 kiállítási tárlónk világítását, egy üveges vitrin beszerzését, valamint képfüggesztő rendszer felszerelését. A tárlókban oklevelek, iratok, kisebb méretű tárgyak kerülnek bemutatásra. LED-es világítás beépítésével energiatakarékos egyedi világítást sikerült megvalósítanunk, amely az iratok olvasását megkönnyíti, de nem jár jelentős hő termelődésével, ami állományvédelmi szempontból fontos kérdés. A világítással egybeépített képfüggesztő rendszerrel egyedi megvilágítást adtunk a falra helyezett képeknek, a tárlókon kívül elhelyezett tárgyaknak (pl.: I. világháborús hadifogolytábor épületeinek makettjei, frontról, hadifogságból hazahozott tárgyak stb.). A zárható, üveges, álló vitrinben most már biztonsággal bemutathatók a magánszemélyek, gyűjtők által féltve őrzött relikviák, melyek kiállítására alkalmas eszköz hiányában eddig nem volt módunk. A kordonok beszerzése is a kiállított tárgyak biztonságát, a kiállítótér fejlesztését teszi lehetővé.

A írólapos tárgyalószékek előadások, levéltári órák alatt könnyítik meg a jegyzetelést, az akkumulátoros LED lámpák is ezt a célt szolgálják. A két nagyobb asztal iskolán kívüli foglalkozások idején kiscsoportos feladatmegoldásra ad lehetőséget, míg a kisebbeknél (alsó tagozatosok, óvodások) a levéltárhoz, illetve az aktuális kiállításhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásoknál vesszük majd hasznát.

A kiállító-előadó teremben is kialakításra került WIFI elérési pont, mely lehetővé teszi az interneten fellelhető szakmai adatbázisok, digitalizált tartalmak felhasználását a levéltári órák során is.

Utolsó frissítés:

2015.06.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges