Szakmai beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázathoz

Állományvédelmi műhelyek tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzésére altémában (pályázati azonosító: 204133/00280)
Szerző: Nemes L. Ágnes
2020.10.27.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományvédelmi műhelye a tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok beszerzésére 2019-ben 995.000 forint támogatást kapott.

Kulturális örökségünk megőrzése érdekében a restaurátorok és a könyvkötők azon dolgoznak, hogy az eredeti anyagokat, értékeket megmentsék, felújítsák, és még hosszú időre kutathatóvá, kiállíthatóvá tegyék. A megfelelő munkavégzéshez rendkívül sok anyagra, különféle kézi szerszámokra van szükség. Ezért tartottuk fontosnak, hogy új speciális eszközöket szerezzünk be a minél szakszerűbb technikai kivitelezésekhez.

Az MNL OL restauráló műhelyeiben nyolc restaurátor, a könyvkötő műhelyekben 4 könyvkötő látja el a szakmai feladatokat teljes munkaidőben. Elsősorban az intézmény iratőrző főosztályai valamint a restauráló műhellyel nem rendelkező megyei tagintézmények gyűjteményéből kiválasztott iratok, térképek, tervrajzok, oklevelek, címeres levelek valamint levéltári kötetek javítása, restaurálása történik műhelyeinkben. Kisebb mennyiségben külső intézmények, magánszemélyek számára is végzünk restaurálási szolgáltatást.

Az Állományvédelmi Osztály éves munkájának nagyobb részét az egylapos, egyedi dokumentumok, iratok restaurálása teszi ki, kisebb részét alkotják a nagyobb méretű oklevelek, térképek, tervrajzok restaurálása. A 2020-as évre tervbe vett közel 5000 fólió szálas dokumentum, tervrajz, térkép, könyvlap restaurálásának előzetes terveit a pandémiás helyzet felülírta. Az újabb, elfogadott éves terv szerint azonban már a tervezetnek megfelelően történik az osztály munkája. Az idei évben eddig 1200 irat, oklevél, térkép, tervrajz restaurálását végeztük el. 12 pecsét restaurálása mellett, 235 pecsétmásolat készült. A könyvkötők és a restaurátorok együtt 2193 könyv restaurálását és kötésjavítását  végezték el. A könyvkötők 39 könyvnek készítettek új kötést, ezenkívül 1684 egyedi tárolóeszközt készítettek iratoknak, könyveknek.

A restaurálás során speciális eszközöket, szerszámokat használnak a restaurátorok már a tisztítás folyamatánál is. Különféle szikék, kések, csipeszek, vágóeszközök segítségével lehet eltávolítani mechanikusan a szennyeződéseket a papír felületéről.

 

A dokumentumok kiegészítése, megerősítése során más-más vastagságú, szélességű ecseteket használhatók a ragasztóanyagok felviteléhez. A javítópapírok felesleges részeinek eltávolításához különböző méretű ollók és vágókések használhatók.

 

 

A restaurált térképeken, okleveleken, tervrajzokon a még tökéletesebb esztétikai megjelenés érdekében lehet végezni retusálást. Ehhez különféle aqaurell, egyéb festékek, pasztell kréták, ceruzák, tollak használhatók. A retusálás speciális, különböző vastagságú retus ecsetekkel végezhető.

 

 

Az okleveleken függő nagyobb méretű pecsétek töredező vagy letört részeit méhviasz és paraffin keverékével lehet megerősíteni és kiegészíteni. A pecsétmásolatok minden évben nagy számban készítenek a restaurátorok, elsősorban állományvédelmi célból, de kiállításokhoz, megrendelésre is készülnek műanyag másolatok. A szilikongumi negatívok megszáradása után lehet elkészíteni a műanyag pecsétmásolatot, ennek az anyaga a PVC (polivinil-klorid), amihez lágyítóként Dibutyl-phthalatot adunk.

 

A könyvkötők munkájuk során nemcsak régi köteteket javítanak, kötnek át, hanem folyóiratoknak is készítenek új kötéseket. Emellett az ő faladatok még a különféle tárolóeszközök, dobozok, tokok, mappák, névtáblák készítése is. A különböző tárolóeszközök készítéséhez jól használhatók a különböző méretű speciális vágóalátétek, amiknek felülete gumírozott és önforradó, ezáltal rendkívül sokáig használhatók és nem veszi ki a vágóeszköz élét. A papírok, vásznak különféle vágókésekkel, sniccerekkel, fémvonalzó mentén nagyon pontosan méretre vághatók. A papírok vágásához csak jó minőségű ollók, szikék használhatók, különben azok széle gyűrött, foszladozó marad. A kijavított könyvlapot a könyvkötők ívekké hordják össze, majd a könyv méretétől és a lapok vastagságától függően választják ki a megfelelő lencérnákat a fűzésükhöz. A könyvek kötésjavítása során és az új kötések készítésénél nagy szükség van jó minőségű, vastagságú és színű előzékpapírokra.

 

 

Nemes L. Ágnes
főrestaurátor, osztályvezető-helyettes
Magyar Nemzeti Levéltár
SZKI, Állományvédelmi és Reprográfiai Osztály

Budapest, 2020. 10. 26.

Utolsó frissítés:

2020.11.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges