Magyarország-térképek

kezdőkép  Magyarország-térképek

  Joan Blaeu: Regni Hungariae nova et exactissima delineatio, 1664

A pergamenre nyomtatott, kézzel színezett, Nádasdy Ferencnek szóló ajánlással és címerekkel - a Nádasdy család  és Magyarország címerével - díszített rézmetszetű térképet Amszterdamban jelentette meg Joan Blaeu.  

 

 Martin Stier: Vermehrte und verbesserte Landkarten des Königreichs Ungarn, 1684

Martin Stier német hadmérnök a 17. században számos végvárvonal-térképet rajzolt a magyarországi hadszínterekről. 1684-ben Nürnbergben jelent meg Magyarország-térképének második kiadása, mely segítette a császári haderő magyarországi tájékozódását a török elleni háborúban.

 

Fritsch András Erik: Tabula nova inclyti Regni Hungariae, 1753

Fritsch András Erik 1753-ban egy Magyarország-térképet rajzolt Mikoviny Sámuel mérései alapján, mely a Compendium Hungariae geographicum, vagyis Magyarország rövid földrajza című mű több kiadásában is megjelent. A Ratio Educationis ezt a művet rendelte a középiskolai földrajzoktatás tankönyvéül, melynek térképe így széles körben ismertté vált. A térkép a pozsonyi kezdőmeridián alapján készült.

 

 Krieger Sámuel: Regni Hungariae in suos circulos et comitatus divisi tabula nova, 1780

Krieger Sámuel megyei, majd a Helytartótanács mérnökeként sok térképet és vízszabályozási tervet készített, például térképezte a Balatont és kiszárítására tervet dolgozott ki. Magyarország-térképét Windisch Károly Gottlieb Geographie des Königreichs Ungarn című földrajzkönyvéhez szerkesztette.  

 

 Lipszky János: Tabula generalis Regni Hungariae Croatiae et Slavoniae, nec non Magni Principatus Transylvaniae, 1810

A Tabula generalis Lipszky János fő művének, a Mappa generalisnak egyharmadára kicsinyített változata, méretaránya 1:1 440 000. A térképen vonallal jelölték a kilenc lapos térkép egyes szelvényeit, vagyis annak áttekintő térképe.  

 

Blaschnek Sámuel Benjámin - Schedius Lajos János: Magyar ország', Horvát, Tót, Dalmát és Erdély országok', a' tenger mellék' és a' végőri vidékek' közönséges pósták' és útak földabrosza, 1836-1838

Lipszky térképe alapján készült Schedius Lajos és Blaschnek Sámuel Magyarország-térképe, helyesbítve a második katonai felméréshez kapcsolódó háromszögelési adatok, illetve a nagyszabású folyó- és úttérképezések eredményeinek részbeni felhasználásával. A térképet címerek, koronázási jelvények, Pozsony, Pest és Buda látképei, valamint a keretben életképek díszítik.

kezdőkép                                 
 A lap tetejéreAz Archiv atlas nyitólapja