III. Széchenyi Emlékév 1941-ben

A Legnagyobb Magyar születésének 150. évfordulójára, 1941-ben országos emlékévet hirdettek. Győr-Moson-Pozsony k.e.e. vármegyék elöljárói 1941. október 25-én, díszközgyűlést tartottak Magyaróváron és az akkori városháza nagytermét elnevezték gróf Széchenyi Istvánról.

A Mosonvármegyei Történelmi és Régészeti Egylet kezdeményezte, hogy a Városház utcai régi városháza falán, arcdomborműves emléktábla hirdesse Széchenyi iránt érzett tiszteletüket. A műalkotást Váradi Dobóczky Imre és Péter György szobrász-kőfaragó mesterek 1942-ben készítették el carrarai márványból, 90x120 cm-es méretben. Az emléktáblát május 17-én nagy ünnepség keretében avatták fel.

Az épület díszterme alatt található „Központi Kávéház” vendéglőt is – a későbbiekben –Széchenyiről nevezték el. Ma a helyén bank működik, és a vendéglő a Városház utcai oldalon található.

Az 1941-es emlékévhez kapcsolódóan a Magyaróvári Polgári Leányiskola Széchenyi érmet alapított, amelyet az iskola azon tanulója kapta, aki az ott töltött négy évet kitűnő eredménnyel végezte el. Mosonmagyaróvár elöljárói pedig, a Magyaróvári Ipartestülettel közösen létrehozták a Széchenyiről elnevezett ösztöndíj-alapítványt, a kiváló munkát végző iparos és kereskedő fiatalok számára.