II. "Midőn Japánban voltam a cseresznyafák virágoztak."

Rakovszky Béla iratai közül talán az egyik legérdekesebb forrás az a napló, amelyben papírra vetette utazása élményeit a Donau hadihajón. Az 1900 és 1901 között zajlott világ körüli expedíció során 13 hónap alatt eljutott Argentínából a Magellán-szoroson keresztül Guatemaláig és Honoluluig, majd Japánban időzött, Indokínán, valamint a Szuezi-csatornán átkelve pedig megérkezett Polába, az Osztrák-Magyar Monarchia kikötőjébe.

Az expedíció során készített leírásából megtudjuk, hogy Buenos Airesben szállt fel az Anton Haus kapitány parancsnoksága alatt horgonyzó hajóra. Rakovszky Béla akkoriban Argentínában teljesített diplomáciai szolgálatot és rábízták, hogy Latin-Amerikában erősítse az Osztrák-Magyar Monarchia kapcsolatrendszerét. Ehhez szorosan kötődött a Donau korvett útja, hiszen a hajó felmérte a térség adottságait és Rakovszky Béla a külügy számára hasznos információkat gyűjthetett.  A vízi utazás nem nyerte el igazán tetszését, de amint partra szállt megfigyelt, jegyzetelt és fotózott. Leírásaiban rendkívül részletes, mindenre kiterjedő tudósítást kapunk a felkeresett országok korabeli mindennapjairól, az ott élő emberek szokásairól, a tájról, továbbá a diplomatákról és utastársairól.

A naplóból két részletet közlünk. Bemutatjuk az első oldalakat, amelyek az utazás kezdeti időszakáról szólnak, és kiemeljük a Japánban töltött időszakot, ahol tanúja volt a ma is híres cseresznyefa-virágzás időszakának, illetve bepillantást enged a gésák cseresznye táncába Nikko-ban.