Levéltártörténet

1993-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Levéltára az intézmény történetében egyedülálló dologra vállalkozott. A levéltár vezetése dr. Nagy Ferenc igazgató úr vezetésével egy olyan rendezvényt kívánt létrehozni, amely egyben ünnepli a levéltár évszázados fennállását, bemutatja az őrizetében álló értékes forrásokat, kapcsolatokat és értéket teremt kutatók és más intézmények között. Az első Levéltári Napok október közepén voltak. A kétnapos eseményen összesen 21 előadó adhatott számot kutatási eredményeiről, akik közül többen határon túli levéltárakból érkeztek. Az akkor kialakított vagy még szorosabbá fűzött kapcsolat máig meghatározó a Levéltár életében, működésében.

Az 1993. október 15–16-án megtartott rendezvény sikerét mutatja, hogy a Levéltári Napok hagyománnyá vált az évek során, amely révén idén ünnepelhetjük az esemény harmincadik évfordulóját.

A Levéltár életében ezen harminc év leforgása alatt megannyi változás történt, de a Levéltári Nap továbbra is a legfontosabb rendezvény maradt.

2023. szeptember 18-án az elmúlt három évtized levéltári napjainak eseményeit, a régi kapcsolatokat, személyes élményeket idézzük fel. Virtuális kiállításunk is ezen visszaemlékezést helyezi a középpontba – galériánkban a rendezvények egy-egy pillanatába tekinthetnek be, velünk ünnepelve a Levéltári Nap harminc éves évfordulóját.