Szakkönyvtár

Szakkönyvtárunk szolgáltatásai

Helyben használat

Az intézmény kutatótermében érvényes látogatói jeggyel rendelkező kutatók, valamint a levéltár munkatársai helyben használhatják a szakkönyvtárat.

Katalógus

A könyvtárnak cédulakatalógusa és elektronikus katalógusa is van. Elektronikus katalógusunkat az alábbi linken érik el. 

Kölcsönzés 

A levéltár dolgozói mellett a helyi intézmények tudományos munkakörben foglalkoztatott munkatársainak kölcsönzési lehetőségük van a könyvtárhasználati szabályzatban meghatározottak szerint.

Könyvtárközi kölcsönzés

Munkatársaink, kutatóink részére könyvtárközi kölcsönzéssel kérjük meg a nálunk nem található, de a levéltári munkához, kutatáshoz szükséges dokumentumokat.

A könyvtári állományból eredeti példányt könyvtárközi kölcsönzéssel nem továbbítunk. A könyvtár elektronikus dokumentumszolgáltatást vállal, melynek során a dokumentumok digitalizált formában, elektronikus úton kerülnek továbbításra a könyvtárakhoz, ahol a kapott anyagot kinyomtathatják, illetve helyi számítógépen vagy akár az Interneten archiválhatják. A dokumentumok elektronikus továbbítására elsősorban folyóiratcikkek, kötetekben megjelent tanulmányok esetében kerülhet sor, maximum 20 oldal terjedelemben.

Másolatkészítés

Az 1900. kiadási évnél régebbi vagy rosszabb állapotú könyvek, bekötött folyóiratok esetén csak fotó kérhető, vagy fotójegy ellenében a saját digitális fényképezőgép használata engedélyezett. A másolatkészítés térítésköteles szolgáltatás. Az aktuális díjszabás a levéltár honlapján, illetve a Kutatóteremben tekinthető meg.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményei könyvtárainak használatát a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójának utasítása szabályozza.