Beszámoló egy prágai szakmai útról

2022. június 26-28.
2022.10.03.
A prágai szakmai út során a Cseh Nemzeti Könyvtár és a Nemzeti Levéltár Állományvédelmi osztályait tekintettük meg, melyen részt vett Mikó Zsuzsanna, általános igazgató-helyettes, Nemes L. Ágnes az Állományvédelmi osztály vezetője és Lökkös Mónika restaurátor. A látogatás célja az intézményekben használatos állományvédelmi berendezések felmérése volt, különös tekintettel a fertőtlenítő kamrákra.

Az első nap a Nemzeti Könyvtárat tekintettük meg, melyet Mgr. Jitka Neoralova mutatott meg számunkra. Délelőtt meglátogattuk az óvárosi épületkomplexumban található kölcsönkönyvtár fontosabb termeit, valamint a múzeumként működő Klementinum barokk termét és asztrológiai tornyát. Délután megnéztük az intézmény kutatórészlegét, műhelyeit és laboratóriumait, melyeknek a nem régiben átadott új épületben, a város külső kerületében található, Hostivař ad helyet. A könyvtár kutatórészlegén, számos berendezés segítségével lehet különböző természettudományi vizsgálatokat végezni. 2006 augusztusától folyamatosan működik a könyvtárban a Kohout engineering s.r.o. által gyártott multifunkcionális fagyasztva szárító kamra. A kamrát eredetileg a 2002-es árvizet követően, az elázott dokumentumok megmentésére irányuló nemzetközi projekt részeként helyezték üzembe. A kamrába helyezett iratokat az eljárás során lefagyasztják, majd egy szárító berendezés alkalmazásával a papírból kivonják a nedvességet nagyon alacsony hőfokon, vákuumban, ahol a szilárd víz (jég) fázisból egyből vízgőz keletkezik a folyékony fázis kihagyásával. A látogatás során jelen volt a gyártó cég képviselője, Leoš Zimmerman, aki részletesen ismertette a kamra működését. A multifunkciós kamrában az eljárás során a könyveket ún. panelek közé helyezik, majd azokat polcos, gurulós állványokon teszik a kamrába. A kerámia panelek 3 különböző méretben használhatók, attól függően milyen méretű anyaggal dolgoznak.

A panelek össze vannak kötve a számítógéppel, vagyis a használat során pontosan figyelemmel kísérhetők és változtathatók az egyes funkciók és beállítások. Ennek előnye, hogy bármilyen probléma esetén azonnal lehet a távolból is reagálni. Az újabb típusok fémből készültek, ezek előnye, hogy rugalmasak. A panelek felső és alsó oldalán különböző hőmérsékletértékek állíthatók be, melyeket folyamatosan figyelnek, és ha szükséges változtathatók a beállítások. A panelek plusz és mínusz 60 °C közötti értékekre állíthatók be. Az eljárás során a szenzorok az adatokat lementik, így pontosan dokumentálható az eljárás, illetve visszaellenőrizhetők a folyamatok. Egy teljesen teli kamrában 150-200 könyvet lehet egyszerre fagyasztva szárítani, ami tíz munkanapot vesz igénybe.

A második napon Benjamin Bartl osztályvezető úr vezetésével látogattuk meg a Cseh Nemzeti Levéltár Állományvédelmi részlegeit, ahol először a savtalanító és fertőtlenítő berendezéseket tekintettük meg. Penészfertőzött iratok fertőtlenítésére használják az etilén-oxidos fertőtlenítőkamrát. Ennek alkalmazása azonban komoly biztonsági előírások mellett történhet csak, figyelembe véve a robbanás- és tűzveszélyt, valamint az egészségkárosító hatásokat is. A kamrát egy speciálisan erre a feladatra képzett szakember kezelheti az etilén-oxid rákkeltő hatása miatt. A levéltár rendelkezik egy tömeges savtalanító berendezéssel is. A gépet folyamatosan működtetik, melyet egy kolléganő kezel. Ő végzi el a dokumentumok előkészítési munkálatait, majd a folyamat végén a lapok préselését, rendezését, végül a munka dokumentálását. A savtalanító gépben 8 perc alatt megy keresztül egy lap.
Végül körbe vezettek minket a levéltár raktárjaiban és a restaurátor műhelyekben is.

 

 

 


 

 

Utolsó frissítés:

2022.10.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges