Hírek

2024.05.27.
Pilisszentiván német-sváb kisebbsége idén ünnepli a betelepülés 300. évfordulóját. Április 24-28 között színes rendezvénysorozattal emlékeztek őseikre, történetükre, hagyományaikra.
2024.05.24.
Kiemelt érdeklődés kísérte május 13-án a Magyar Nemzeti Levéltár és a FamilySearch szervezet közös levéltári szimpóziumát, ahová számos országból érkeztek szakemberek. Az előadók leginkább az új technológiák családtörténet-kutatásában való alkalmazhatóságát járták körbe.
2024.05.24.
Felajánlotta az aranyvonattal kapcsolatos iratanyagot a Magyar Nemzeti Levéltárnak az Amerikai Egyesült Államokban élő Tarnay István családja. A dokumentumokat több mint 70 éven keresztül őrizték az USA-ban.
2024.05.23.
Hagyományteremtő céllal idén első alkalommal települ ki a Magyar Nemzeti Levéltár a Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválra, amely sorrenden már a XVI. Az eseményen az intézmény levéltár-pedagógusai, közművelődési és állományvédelmi munkatársai bekapcsolódnak a diákoknak szervezett Deák Patara vetélkedőjébe, emellett a munkatársak a fesztivál idejére egy írnoki műhelyt is berendeznek az érdeklődőknek.
2024.05.21.
A Magyar Nemzeti Levéltárban és a Szegedi Tudományegyetemen működő HUN-REN–Magyar Medievisztikai Kutatócsoport vezetőjének, az Országos Levéltár főlevéltárosának, C. Tóth Norbertnek megjelent a Kronosz Kiadó gondozásában
2024.05.21.
Bemutatkozott a Magyar Nemzeti Levéltár a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Karriernapján. Az eseményen az egyetemi hallgatók számos érdekes történettel, komoly ismeretanyaggal gazdagodhattak az MNL munkatársainak köszönhetően.
2024.05.17.
Május 28-án, kedden 11 órától a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotájában tartják az Év levéltára 2023 díjátadó ünnepségét. Az esemény regisztrációköteles.
2024.05.15.
Meghosszabbították a Legyél krónikás! – Elmesélem 1000 szóban című diákpályázat beadási határidejét. így a tanulóknak szeptember 30-ig van lehetőségük beküldeni a pályamunkájukat. Vármegyénként a három legjobbnak ítélt pályamű elismerésben részesül.
2024.05.14.
Folytatódott május 2-án, csütörtökön a Magyar Nemzeti Levéltár és a csömöri Sinka István Községi Könyvtár közösen szervezett, A történelem házhoz jön – beszélgetések a múltról elnevezésű történelmi ismeretterjesztő sorozata. Garadnai Zoltán, az MNL főlevéltárosának moderálása mellett ez alkalommal Ablonczy Balázs történész, az ELTE egyetemi docense tartott, képekkel és térképekkel gazdagon illusztrált, nagy sikerű előadást.
2024.05.14.
A Kínai Népköztársaságot 1949. október 1-jén kiáltották ki, és a Magyar Népköztársaság röviddel az állam elismerését követően, október 6-án már felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat. Ezen a héten az ezt kimondó minisztertanácsi ülés jegyzőkönyv-részletét, illetve az előkészítés két epizódját mutatjuk be eredeti, eddig publikálatlan dokumentumok segítségével.

Oldalak