Rendhagyó történelemóra Csongrádon, a limanowai győzelem emlékére

2017. május 25-én a Batsányi-gimnázium és a Csongrádi Levéltár szervezésében a humán tagozatos diákok rendhagyó történelemórán vehettek részt, amelyen a lengyel-magyar barátság jegyében megtekintették a Halhatatlanok c. dokumentumfilmet.
2017.06.15.

2017. május 25-én a Batsányi-gimnázium és a Csongrádi Levéltár szervezésében a humán tagozatos diákok rendhagyó történelemórán vehettek részt, amelyen a lengyel-magyar barátság jegyében megtekintették a Halhatatlanok c. dokumentumfilmet, amely az 1914-es limanowai magyar győzelem eseményeit dolgozza fel. A film után Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tszv. egyetemi tanára tartott előadást.

A film az első világháború hősi leszármazottain keresztül mutatja be, hogy a Monarchia oldalán hogyan harcoltak a lengyel légió katonái. A galíciai fronton 1914 decemberében Németország és a Monarchia csapatai elkeseredett küzdelmet vívtak Krakkóért az oroszokkal szemben. A stratégai fontosságú Jabloniec-hágót már elözönlötték az oroszok, amikor a soproni 9-es Nádasdy huszárok Muhr Ottmár ezredes vezetésével hatalmas ellentámadást hajtottak végre karddal, puskatussal és puszta kézzel. Velük küzdöttek a 10-es, a jász-kun és a 3-as szegedi huszárok, valamint más, gyalogos kiegészítő egységek is.

A dokumentumfilm eredeti helyszíneken forgatott felvételek mellett színészek és hagyományőrzők közreműködésével idézi fel a galíciai hadszíntér harcait, a magyar huszárok megdöbbentő önfeláldozását és hősiességét. A limanowai győzelem ékes példája lett a háborús hőskultusznak, 1945 után azonban nevét kitörölték még a történelemkönyvekből is. A leszármazottak ennek ellenére megőrizték az önfeláldozó huszárok hőstettét, amelyről Galíciában, Dél-Lengyelországban ma is méltóképpen megemlékeznek.

A rendhagyó történelemórán az eseményekkel kapcsolatban sok érdekességre is fény derült: a Monarchia konzervatív katonai vezetése más hadseregekkel ellentétben nem akart harcmodort váltani és nem mindig tekintette egyenrangú félnek a lengyel csapatokat, a hadsereg nagysága és a korszerűbb fegyverek miatt érdemes lett volna a lovasságot kizárólag felderítésre használni, a limanowai hősi halottak ennek ellenére életüket áldozva védték hazájukat.                                      

Palásti Ildikó és Rosta Dávid (Batsányi János Gimnázium, Csongrád)

Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tszv. egyetemi tanárának előadása:

Utolsó frissítés:

2017.08.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges