Adatbázisok

A Magyar Nemzeti Levéltár elektronikus adatbázisai az Arcanum Digitális Tudománytár weboldalán érhetőek el.

A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltára egyes adatbázisai megtalálhatóak az alábbi linken. Ez a lista folyamatosan frissül.

 

Az MNL Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár elektronikus adatbázisai:

 

 

Csongrád Megye tanácsainak 1950 és 1990 közötti tisztségviselőiről az elmúlt esztendőben a Csongrád Megyei Levéltár a Tanulmányok Csongrád Megye Történetéből XXXVI. kötetében jelent meg archontológia. Ezt szeretnénk on-line elérhetővé tenné minden kutató számára, hiszen ez a közelmúlt történetének kutatásához elengedhetetlen fogódzót jelent. A kialakított programot mindenképpen olyan számítástechnikai háttérrel valósítottuk meg, hogy egy esetlegesen kiépülő országos adatbázishoz bármikor csatlakoztatni tudjuk, s így megvalósulhasson az információk áramlása. Szeretném felhívni a tisztelt kutatók figyelmét arra, hogy amennyiben egy személy több településen, illetve funkciókban is előfordul akkor ezt csillaggal jelöltük.

A testamentumok, végrendeletek vagy végakaratok kutatása nagyon fontos segítséget nyújthatnak a 18. és a 19. század történetét feltárni szándékozók számára. Ezek az iratok nem csupán a helytörténet pontosabb megismerését teszik lehetővé, de a jog-, az egyház-, az iskola-, a gazdaság- , a társadalom- és a mentalitástörténettel foglalkozó kutatók számára is felbecsülhetetlen adatokkal szolgálnak, mint ahogy ezt már a kiadott testamentumok (Győr, Kecskemét és Hódmezővásárhely) igazolják. Ezért is döntött úgy a Csongrád Megyei Levéltár vezetősége, hogy egy nagyobb munka keretein belül feldolgozza ezeket az iratokat, s egy adatbázisba foglalva on-line elérhető teszi az érdeklődök számára, hasonlóan a Budapest Fővárosi Levéltár Társadalomtörténeti adattárához. Első lépésben terveink szerint a levéltárunkban található városi magyar nyelvű testamentumokat dolgoznánk fel a 18. századtól egészen 1848-ig.

Jelen adatbázisban a szocialista kori Hódmezővásárhely mindennapi életének tényleges irányítását végző Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága jegyzőkönyveinek regesztáit, rövid tartalmi kivonatait találják meg, a VB 1950-es megalakulásától egészen az 1990-ben bekövetkezett megszűnéséig. Az adatbázis tartalmazza az egyes jegyzőkönyvi határozatok pontos, levéltári jelzettel ellátott lelőhelyét, dátumát, a határozat rövid tartalmi kivonatát, számát, az esetlegesen hozzácsatolt mellékletek címét és terjedelmét, valamint az adott ülésen résztvett VB-tagok és vendégek névsorát. Az egyelőre monografikus szinten még feldolgozatlan korszak kutatásához a közel 530 oldalas, kulcsszavak alapján kereshető adatbázis felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújt.

Az adatbázis 17 233 digitalizált oldalból áll. A digitalizálási munkákat a General Document Line Iratkezelő és Ügyvitelfejlesztő Rt., az elektronikus publikációt az MKB-LUX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. készítette el.
FIGYELEM! Csakis Internet Explorer böngészővel működik!

Ez az adatbázis Makó város szocialista kori mindennapi életének tényleges irányítását végző Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága jegyzőkönyveinek regesztáit találhatják meg a VB 1950-es megalakulásától egészen az 1990-ben bekövetkezett megszűnéséig. Az adatbázis tartalmazza az egyes jegyzőkönyvi határozatok pontos, levéltári jelzettel ellátott lelőhelyét, dátumát, oldalszámát, a határozatok tárgyát, rövid tartalmát, számát, a mellékletek terjedelmét és lelőhelyét. 1950-től 1990-ig évenként van lebontva minden VB ülés, melyet alul a "munkalapoknál" váltogathat. A 9388 rekord számú adatbázis felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújt kutatóinknak, kulcsszavak alapján könnyen kereshető.