CO:OP-pályázat: Kutatótermi fejlesztéseink

2015.06.29.
A Hesseni Állami Levéltár vezetésével 11 európai ország 17 levéltári és felsőoktatási intézménye nyert támogatást az Európai Unió Creative Europe pályázatán. A projekt címe: Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network (Közösség mint lehetőség: a levéltárak és felhasználók alkotó hálózata).

A 2014. december–2018. január között megvalósítandó projekt teljes tervezett költsége 3 983 379 euró, amelyből 1 990 078 euró (a teljes költség 49,96%-a) a támogatás. A projekt kezdőértekezletét 2015. április 27–29. között Prágában tartották (sajtóközleménye a csatolmányban olvasható). Magyarországi résztvevők a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára (utóbbi pályázati ismertetője itt olvasható). A pályázat fő célja, hogy elősegítse a levéltárak/levéltárosok és a nagyközönség kölcsönös kapcsolatát, ennek keretében:

  • akadálymentes és könnyen hozzáférhető ajtót nyisson a digitális korszak lehetőségeire a levéltári területen, és felhatalmazza a nagyközönséget, hogy aktívan használja ezeket és így részt vegyen a megosztott európai történelem alkotásában és feltárásában,
  • bátorítsa a digitális levéltári terület fenntartható növekedését, segítse a fiatal szakemberek képzettségének fejlesztését a tanítási célú anyagok megosztásával, a diákoknak támogatott gyakornoki helyekkel, különféle kreatív versenyekkel a diákok és a széles közönség számára,
  • összeolvassza a történelem létrehozóit a történelem megőrző intézményeivel.

 

A pályázat támogatásával 2015. júniusától a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi kutatótermében ingyenesen elérhetővé tettük a történeti kutatásokat jelentős mértékben megkönnyítő Arcanum Digitális Tudománytár (adtplus.arcanum.hu) adatbázist, és folyamatosan fejlesztjük az anyakönyvi adatbázist, amely az 1960–1969 között mikrofilmre vett egyházi anyakönyvek digitalizált felvételeit teszi hozzáférhetővé. Most már nem csak az MNL OL óbudai épületében, hanem a Hess András téri új kutatóteremben és a megyei levéltárakban is kutathatók az egyházi anyakönyvek.

A Magyar Nemzeti Levéltár az 5. munkacsomag keretében Levéltári Tudásközpont létrehozására törekszik központi és tagintézményei kutatószolgálatain. Az intézmény célja, hogy valamennyi kutatószolgálatban olyan – esetenként fizetős, máskor nem nyilvánosan elérhető – adatbázisokat ismerhessenek meg és használhassanak térítésmentesen a felhasználók (levéltárosok és kutatók egyaránt),  amelyek a levéltári kutatómunkát segítik. A Levéltári Tudásközpontban a kutatószolgálati munkatársak proaktív módon tájékoztatják a felhasználókat az újdonságokról, eredményekről.

A pályázat egyik fontos célkitűzése az érintettek és résztvevők közötti kommunikácó erősítése, amelynek egyik meghatározó felülete a 2014-ben útjára indított Aktakaland blog is.

 

Utolsó frissítés:

2015.12.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges