Múzeumok Őszi Fesztiválja

 

2009

A múzeumlátogatásról nemrég még mindannyiunknak a csend, az illedelmes viselkedés, a műtárgyak néma csodálata jutott eszébe, és valamiféle visszafojtottság – különösen, ha kötelező iskolai múzeumportyáról volt szó. Az utóbbi időben viszont a múzeumok – különleges programjaikkal – "felszabadították" látogatóikat.
 
Amikor néhány évvel ezelőtt az első fesztiváljellegű eseményt szerveztük, nem titkolt hagyományteremtő szándékkal, a célunk többek közt az volt, hogy a gyerekek, fiatalok számára is minél vonzóbbá tegyük a múzeumok világát. Úgy vélem, mára ez sikerült is. A Múzeumok Éjszakájának, a Múzeumok Majálisának és a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nem várt, és egyre növekvő népszerűsége erre enged következtetni. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy-egy múzeum előtt ezrek álljanak sorba bebocsátásra várva valamelyik szenzációt ígérő kiállítás alkalmával. Ma már ez is gyakorta hozzátartozik a múzeumokat körülvevő városképhez. Az őszi fesztivál a múzeumpedagógia ünnepe. Általa szemléletesebbé tehető, tárgyiasul, megfoghatóvá, valóssá és érdekessé válik minden, amit az iskolában okítanak.
 
Varázslatos és tiszteletreméltó az a kreativitás és fantázia, amivel a múzeumok igyekeznek elkápráztatni látogatóikat, pedagógusokat, kis- és nagydiákokat, családokat. Ráadásul a múzeumpedagógiai célok szolgálata mellett minden programjuk remek szórakozást is ígér. Ha például az érdeklődők vonzónak találják a lovagi erényeket, időutazást tehetnek a XI. és XV. századi lovagi élet rejtelmeibe. Élő prezentáció keretében megismerhetik a lovagi fegyverzetet, a korabeli életmódot, gyakorolhatják a vívás mesterségét. Akik mesebeli világba vágynak,  keletnek tájolva szőnyegüket, tanulmányozhatják az iszlám vallást, szokásokat, művészetet, jellegzetes épületeket és tárgyakat, megcsodálhatják a kerengő dervisek rituális táncát. De, ha a földön járnak inkább, és segítő szándék vezérli őket, vagy tanulmányaikkal jobban összecseng, megtekinthetik a világszerte elismert magyar mentéstörténelem és elsősegélynyújtás történetét, fejlődésének főbb állomásait. A mozgáskultúra elkötelezettjei elsajátíthatnak reneszánsz táncokat és hallgathatnak tánctörténeti és táncelméleti előadást. De olyan programot is kínálnak, amely a hajápolás, hajformázást történetébe kalauzolja a résztvevőt, s a fiatal látogatók játékos feladatokkal idézhetik fel híres emberek emlékezetes hajviseletét.
 
Órákig lehetne sorolni a változatosabbnál változatosabb programokat, amelyekkel a múzeumok lelkesen készülnek, hogy felidézzék a múlt egy-egy aspektusát, hogy önfeledt szórakozást biztosítsanak, és mindezzel magukhoz csábítsák az iskolai közösségeket, kiszabadítsák őket az iskola falai közül, s a családokat az óvodástól a nyugdíjasig ellássák vonzó programokkal. Érdemes engedni a csábításnak...
 
Dr. Hiller István
oktatási és kulturális miniszter
 
Forrás: Pesti Est XIII. évfolyam. 56. különszám. Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet