Általános ismertetés

A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben bárki, magyar és nem magyar állampolgár egyaránt ingyenesen kutathat. Adat-, titok- vagy állományvédelmi okokból azonban nem minden iratanyag férhető hozzá teljes körűen, erről a kutatás megkezdése előtt érdemes az adott levéltárban vagy a www.eleveltar.hu oldalon tájékozódni.

A levéltáraknak mindent meg kell tenniük a levéltári anyag hosszútávú megőrzése érdekében, és jogszabályba foglalt kötelességük biztosítani a személyes adatok védelmét. Ezért egyes különösen értékes, gyakran kutatott vagy rossz állapotú irategyüttesek átnézését csak másolatban teszik lehetővé, az adatvédelmi szempontból kutatási korlátozás alá eső iratokba való betekintés engedélyezését pedig a jogszabályban előírt feltételekhez kötik. A levéltári kutatás feltételeit a levéltári törvény és az MNL Kutatási Szabályzata határozza meg.

A kutatótermekben csak érvényes látogatói jeggyel lehet kutatni. Regisztrálni személyesen lehet, ehhez fényképes személyazonosító okmányra – személyi igazolványra vagy útlevélre –, valamint lakcímkártyára van szükség. A regisztráció alkalmával minden kutató írásbeli tájékoztatást kap a kutatási szabályzat legfontosabb elemeiről, és a kutatási kérelem nyomtatvány aláírásával kötelezi magát arra, hogy ezeket a szabályokat magára nézve kötelezőként fogadja el, a levéltári anyagot épségben megőrzi, és a személyes adatokat az adatvédelmi törvény (2011. évi CXII. tc.) előírásainak megfelelően kezeli és használja fel.