Múzeumok Éjszakája 2016

2016.06.14.
Az idei évben a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat helyszíneihez, 2016. június 24-én, pénteken. A kedves érdeklődőket 15 és 20 óra között várjuk a levéltár épületébe és udvarára, ahol minden korosztály számára kínálunk változatos programokat.

Időpont: 2016. június 24. (péntek) 15.00–20.00
Helyszín: 8200 Veszprém, Török Ignác u. 1.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának épülete és udvara

A rendezvénnyel kapcsolatosan további információkat talál a Múzeumok Éjszakája 2016 weboldalán:
http://muzej.hu/hu/magyar-nemzeti-leveltar-veszprem-megyei-leveltara

15.00–15.30 Az MH 54. Veszprém Radarezred Légierő Zenekarának zenés köszöntője

Helyszín: a Levéltár udvara

15.30–19.00 „Hívogató” családi rendezvények

Tematikus séták a Levéltár épületében vezetéssel:

  • A Kinizsi Pál Altisztképző Iskola épületének bemutatása
  • Levéltár-történeti állandó kiállításunk bemutatása
  • „Sublótba zárt háború” Otthon őrzött I. világháborús emlékek kiállításon szakvezetés

Kézműves foglalkozás gyerekeknek és szüleiknek:

  • Középkori írásbeliség Veszprémben (szakfoglalkozás felső tagozatos és középiskolás diákoknak, írás és pecséttörténet, írás lúdtollal)
  • címerfestés, színezés (óvodásoknak, alsó tagozatos diákoknak)
  • aszfaltrajz krétával és dobozvár építése (óvodásoknak)

A tematikus sétákon és a kézműves foglalkozásokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet e-mailben: leveltar@veml.hu és telefonon: 06-70/ 457-78-83

16.00–17.00 TUDOMÁNYOS-ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS

Dr. Pálffy Géza történész-professzor, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője: Hagyományőrző rendek – újító uralkodók. Királykoronázások a kora újkori Magyarországon

Az előadás a magyar történettudomány egyik nagy kutatási adósságába, a magyar uralkodókoronázások 16–18. századi történetébe kalauzolja a hallgatóságot. Miért foglalkozott eddig e fontos témával többet a szlovák történetírás, mint a magyar? Miként vált Pozsony a 16. században Székesfehérvár után magyar koronázóvárossá? Miért feledtük el Sopront e városaink sorában? Miről mesélnek a magyar uralkodókoronázások? Hogyan őrizték meg a régi hagyományokat az új koronázóvárosokban a magyar rendek? Milyen újításokkal járt a Habsburg-uralkodók koronázása a ceremóniákon? Milyen politikai és reprezentációs küzdelem zajlott a szertartásokon? Lappangnak-e még nemzeti kincsek közép-európai gyűjteményekben? Az MTA BTK Történettudományi Intézetében működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ.

Helyszín: a Levéltár díszterme

17.00–18.00 KÖNYBEMUTATÓ BESZÉLGETÉS

A Veszprémből Veszprémbe, veszprémi polgárok emlékiratait megjelentető könyvsorozat frissen megjelent „Benkő Lajos: Veszprémtől Pockingig (Napló, 1945. március 2. – október 2.)” című kötetének bemutatója.
Radnai Éva tanárnővel (Benkő Lajos lánya), B. Stenge Csaba hadtörténésszel (Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója), Nagy Balázs Vince levéltárossal, a kötet szerkesztőjével Szűts István Gergely a könyvsorozat szerkesztője beszélget.

A veszprémi 101. vadászrepülő-ezred (Veszprémi Pumák) a II. világháború végének legeredményesebb magyar alakulata volt. Benkő Lajos naplója betekintést nyújt a pilóták életébe, családi és társadalmi kapcsolatrendszerükbe, erkölcsi és emberi értékrendjükbe. A kötet bepillantást nyújt a hadszíntérré vált Veszprém életébe és a pockingi fogolytábor mindennapjaiba.

18.00–18.45 KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

A Málenkij robot vándorkiállítás megnyitása.
A kiállítást megnyitja:
Bocskor Andrea – Európai Parlamenti képviselő
A kiállítást bemutatja:
Molnár D. Erzsébet  –  a II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének munkatársa, a kiállítás kurátora.
Helyszín: A Levéltár földszinti kiállítóterme

Több mint 70 éve, hogy megkezdték a Szovjetunióba kényszermunkára történő internálást. 1944-ben, amikor még nem volt békeszerződés, nem ért véget a második világháború és a Kárpátalján élők még magyar állampolgárok voltak, nem a harcmezőn, fegyverrel a kezükben kerültek kapcsolatba a szovjet hadsereggel. Saját falujukban, portájukon érte őket a világégés végkorszaka. Törvénytisztelő, jóakaratú emberként mentek helyreállítani – ahogy ígérte a hazug új rendszer – a háború okozta károkat. Békés polgárként indultak a kijelölt helyekre és hadifoglyokká, számadatokká váltak, mert ebből is teljesíteni kellett a tervet, amit Sztálinnak jelentettek… A kárpátaljai magyarok deportálásának állít emléket a kiállítás.

19.00–20.00 HANGVERSENY

A Lappföldi Csengettyű Együttes koncertje
Rovaniemi (Finnország)
A műsoron klasszikus és népszerű művek hangzanak el.
Az együttes vezetője: Jukka Hakola
Helyszín: a Levéltárának I. emeleti aulája

 

A rendezvényen készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/muzeumok_ejszakaja_2016

Utolsó frissítés:

2016.09.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges