Általános információk

Veszprém Vármegyei Levéltár elérhetőségei

Tisztelt Kutatóink!

A kutatószolgálatunk a következő feltételekkel fogadja Önöket:

 1. Kutatószolgálatunk kizárólag előre egyeztetett időpontban látogatható.
 2. A kutatóteremben időbeli korlátozást vezettünk be. Az időpontkérésnél kérjük határozza meg, hogy délelőtt (8-12) vagy délután (12.30-16) tud jönni kutatni.
 3. Tájékoztatjuk Önöket, hogy kutatótermünkben egyszerre 2 főt tudunk fogadni, ezért kérjük, hogy kutatásra lehetőleg egyedül érkezzenek.
 4. Továbbra is kérjük Önöket, hogy betegen, felsőlégúti tünetekkel NE LÁTOGASSÁK a kutatótermet.
 5. Kutatásuk tervezésekor, kérjük vegyék figyelembe az alább olvasható általános kutatási feltételeket is.
 6. A kutatóterem nyitva tartásáról a bal oldali menüsorban tájékozódhatnak.

Megértésüket köszönjük és várjuk Önöket!

                                                                                                                  a Kutatószolgálat munkatársai 

 

 

A kutatás általános feltételei Levéltárunkban:

 • Kutatási tájékoztatást e-mailben, telefonon és előre egyeztetett időpontban személyesen nyújtunk.
 • Levéltári iratanyagot csak előzetes bejelentkezés (téma és időpont egyeztetés), online regisztráció és online irat-kikérés nyomán áll módunkban előkészíteni és kiadni.
 • Kutatásra csak azt tudjuk fogadni, akinek előre egyeztetett és a kutatószolgálat által visszaigazolt időpontja van. Kutatáshoz időpontot egyeztetni a kutatoszolgalat.veml@mnl.gov.hu címen, illetve a +36 70 457 7891 vagy a +36 88 401 422 telefonszámokon lehet. Minden kutatásra megjelent személyt nyilván kell tartanunk, kérjük tehát, hogy jelezzék, ha kísérővel érkeznek.
 • A kutatói regisztrációt és az irat-kikérést az Elektronikus Levéltári Portálon (https://www.eleveltar.hu/) keresztül tudjuk fogadni.
 • A kikért iratanyag előkészítése legalább két munkanapot vesz igénybe.
 • A levéltári adatbázisaink és a szakkönyvtár használata is időpont-egyeztetéshez kötött.
 • digitális másolat- és közlési engedélykéréseiket a masolatkeres.veml@mnl.gov.hu e-mail címen fogadjuk.

 

Tájékoztatás:

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) 2022. január 1-től minden kutatótermében bevezette az online beiratkozást. Ettől az időponttól kezdve a hagyományos, papíralapú beiratkozás lehetősége megszűnt. Az E-beiratkozás folyamatáról, lépéseiről a következő linkre kattintva találnak bővebb tájékoztatást: https://mnl.gov.hu/e_beiratkozas

Az online beiratkozás az MNL-ben kötelező, így kérjük, a kutatás gördülékeny és hatékony megkezdése érdekében már a levéltár felkeresése előtt, otthonról iratkozzanak be.

A Magyar Nemzeti Levéltár 2023. január 1-től minden kutatótermében bevezette az iratok online kikérését. A kutatótermekben ettől az időponttól kezdve a hagyományos, papíralapú iratanyag-kikérés lehetősége megszűnt. Az E-kikérés folyamatáról, lépéseiről a következő linkre kattintva találnak bővebb tájékoztatást: https://mnl.gov.hu/e_kikeres

A jelenleg a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi tagintézményében hatályos Kutatási Szabályzat, és a hozzá szorosan kapcsolódó, az állami anyakönyvekből történő tájékoztatás eljárásrendjét tartalmazó főigazgatói utasítás alább olvasható.