Általános információk

Kutatószolgálat:

Tájékoztatjuk kutatóinkat, hogy a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérő1 szóló 1995. évi LXVI. törvény 27. § (3) bekezdése értelmében 2009. április 1-jétől új szolgáltatási díjat vezet be a levéltár.

A levéltár munkatársai kutatói kérésre levéltári kutatást nem végeznek. Abban az esetben, ha az arányosság elve alapján a személyes megjelenés mind a kutatásban érdekelt félnek, mind a levéltár kutatószolgálatának indokolatlan többletmunkával, illetve költséggel járna, a kutatószolgálati csoportvezető dönthet úgy, hogy a postai úton vagy ímélben megfogalmazott kérést a kutatószolgálat teljesíti, azaz egyes adatoknak utánanéz. A döntés során figyelembe veszi, hogy a kérés teljesítésére fordított munkaidő nem haladhatja meg a kutató személyes megjelenése esetén a kutatószolgálat munkatársai által a kutató kiszolgálására fordítandó várható időt és energiát, valamint tekintettel kell lennie a Levéltár munkatársainak leterheltségére. A kérés teljesítésének elutasítását a kutatószolgálati csoportvezető a kutató felé nem köteles megindokolni.

A kutatási megbízás térítési díja ráfordított munkaóránként 2000.- Ft + Áfa (2500.- Ft). A térítési díj felszámolása negyedóránként történik, minden megkezdett negyedóráért 500.- Ft + Áfa (600.- Ft) térítési díj fizetendő. A térítési díj a kutatás eredményétől függetlenül felszámításra kerül. A válaszlevél és a számla kiküldése postai úton, utánvéttel történik, ezért kérjük a kutatókat, pontos postai elérhetőségük megadására.
A levéltár őrizetében lévő anyagokról, a kutatási lehetőségekről adott tájékoztatás térítésmentes.

2019. január 15-én lépett hatályba a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi tagintézményében érvényes új Kutatási Szabályzat, és a hozzá szorosan kapcsolódó, az állami anyakönyvekből történő tájékoztatás eljárásrendjét tartalmazó főigazgatói utasítás.
A Magyar Nemzeti Levéltár Kutatási Szabályzata, az 1/2019. (01.15.) sz. főigazgatói utasítást, valamint a kutatási kérelmekhez benyújtandó nyilatkozatok alább, a mellékletek között találhatók!

Veszprém Megyei Levéltár elérhetőségei

Változások az MNL Veszprém Megyei Levéltára kutatószolgálati rendjében:

2019. október 15-től kutatószolgálatunk rendjében az alábbi változások kerültek bevezetésre:

  • levéltári iratanyagot csak előzetes bejelentkezés és irat-kikérés nyomán áll módunkban előkészíteni és kiadni,
  • a kikért iratanyagot két munkanapon belül bocsátjuk kutatásra,
  • kutatási tájékoztatást elektronikus levélben és telefonon, valamint személyesen kutatótermünkben továbbra is nyújtunk,
  • bejelentkezni és iratanyagot kikérni a kutatoszolgalat.veml@mnl.gov.hu címen, illetve a +36-70/457-7891-es telefonszámon lehet,
  • a kérések leadásához használják az Elektronikus Levéltári Portál nyilvántartó rendszerben online elérhető segédleteinket, amelyek köre folyamatosan bővül: https://www.eleveltar.hu/kereses?selectedTab=structure,
  • levéltári adatbázisaink, így a felekezeti anyakönyvek továbbra is előzetes bejelentkezés nélkül kutathatók a kutatóteremben rendelkezésre álló számítógépes állomásokon.