Elektronikus iratnyilvántartás

2013 októberében adták át az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) Elektronikus Levéltár projektje keretében a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára részvételével létrehozott új elektronikus levéltári rendszert. A rendszer részeként a Magyar Nemzeti Levéltárban bevezetésre került a Scope Archiv levéltári nyilvántartó rendszer is, melybe a szükséges előmunkálatokat követően megtörtént a megyei levéltári nyilvántartások adatbázisainak migrációja, majd internetes publikációja is.

Így mostantól az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára iratállományának alapvető adatait tartalmazó törzskönyvi nyilvántartás is elérhetővé és kereshetővé vált az interneten.

Felhívjuk kutatóink és az érdeklődők figyelmét, hogy az adatbázis nem honlapunkon, hanem az Elektronikus Levéltári Portálon érhető el!

A Veszprém Vármegyei Levéltár aktuális fond- és állagjegyzékéhez, valamint a kapcsolódó törzskönyvi adatokhoz a következő módon juthatunk el:

Először a https://www.eleveltar.hu/ linken felkeressük az ELP-t. Majd a fent középen található „KERESÉS” mezőre kattintunk, ezután baloldalon „A kereshető adatbázisok listáján” kiválasztjuk az „MNL Levéltári Nyilvántartórendszert”. Ekkor a böngészőnkben egy új oldalon felnyílik a sárga alapszínű ScopeQuery felület. Itt négyféle keresési lehetőségből választhatunk. Levéltárunk teljes állományában való böngészéshez ajánljuk a „Levéltári struktúra keresés” opciót. A veszprémi fondokhoz az egyszerű fastruktúra lenyitogatásával juthatunk el. Közvetlenül elérhető itt: https://lnyr.eleveltar.hu/MNLQuery/archivplansuche.aspx

A következő hónapokban folytatjuk az adatbázis frissítését, újabb adatokkal való feltöltését. Terveink között szerepel a rendelkezésre álló fondleírások feltöltése, továbbá levéltári segédletek, raktári jegyzékek csatolása. Az új tartalmakról időről időre tájékoztatni fogjuk a nagyközönséget. Kérjük, figyeljék honlapunkat és facebook-oldalunkat! (Az MNL Veszprém Vármegyei Levéltárának facebook-oldala itt érhető el: https://www.facebook.com/MNL.VeML )