Levéltár-pedagógia

Levéltár-pedagógia az MNL Veszprém Vármegyei Levéltárában

 

Az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára az intézményben őrzött történeti iratokat az oktatás és közművelődés területén minél szélesebb körben, szakmai igényességgel és nyitottsággal szeretné megosztani az érdeklődőkkel. Ezzel is kézzel fogható közelségbe szeretnénk hozni a levéltárat, a nálunk folyó munkát, a történeti forrásokat, a történelem kutatását, a személyes történelem feltárását.

A közművelődés területén aktívan jelen vagyunk, különböző levéltári rendezvényeinkkel és kiadványainkkal gazdagítjuk Veszprém város és a megye kulturális életét: Levéltári Nap, Jutasi Őrmester Túra, Trianon Nap, Könyvbemutatók, Kiállítások, Konferenciák, Vetélkedők, Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatban való részvétel.

 

 

A levéltár-pedagógia foglalkozásokat a levéltár jól felszerelt oktatótermében tartjuk, ahol modern interaktív szemléltető eszközök, okostábla és számítógépek segítik oktató munkánkat. A levéltári órák mellett helyismereti vetélkedőkkel is megpróbáljuk megszólítani a fiatalokat, valamint a honvédséggel együttműködve, a levéltár katonai múltját ápolva az évente megrendezésre kerülő Jutasi Őrmester túra szervezésében is aktívan részt veszünk.

 

 

Fontosnak tartjuk jelenlétünket az iskolai közösségi szolgálat területén. Több iskolával van együttműködési megállapodásunk. A középiskolás fiataloknak júniusban, az iskola befejezése után kínálunk közösségi munka végzésére lehetőséget levéltárunkban. A számítógépes adatrögzítés és raktárrendezési feladatok ellátása mellett külön foglalkozásokat tartunk az önkénteseinknek, amelyeken a levéltár munka minden területével megismerkedhetnek a diákok.

 

 

Levéltári foglalkozásaink az általános iskola alsó tagozatos korosztályától a nyugdíjasokig bezárólag kínálják a történelem élményszerű ismeretét.

A látogatói csoportokat levéltárunk nyitvatartási idejében tudjuk fogadni (hétfőtől péntekig 8.00-15.00). Kérjük, hogy a látogatás időpontját egy héttel a látogatás előtt írásban jelezzék az alábbi elérhetőségen:

Nagy Balázs Vince
főlevéltáros
közművelődési és levéltár-pedagógiai referens
nagy.balazs.vince@mnl.gov.hu
tel.: +36 88/401-422
mobil: +36 70 457 7889

 

Tematikus levéltári óráink:

1. Levéltár-ismertető foglalkozásAz első alkalommal hozzánk érkező csoportoknak, osztályoknak ajánljuk ezt a foglalkozást. A levéltári óra keretében bemutatjuk a levéltár épületét, katonai múltját, az altisztképzés történetét. Ismertetjük a levéltári rendszer felépítését, a levéltár működését és munkaterületeit, bepillantást adunk a levéltári élet mindennapjaiba. A foglalkozásokat levéltári források bemutatásával, megtekintésével, a forrásokhoz kapcsolódó feladatokkal színesítjük. A levéltárunk iratanyagát bemutató állandó kiállításunkat szakmai vezetéssel tekinthetik meg a levéltár dísztermében.

Korosztály: 9+
Időtartam: 45 perc

 

2. Családtörténeti kutatás – családfa-készítés. A foglalkozáson bemutatjuk a családtörténeti kutatások területeit. Az anyakönyvi kutatások technikáját, a kezdeti lépéseket, valamint a kiegészítő forrásokat, amelyek az anyakönyvi kutatáson túl segíthetik családunk történetének feltárását. A levéltári órán a magyar és külföldi internetes adatbázisok kezelése, illetve családfakészítő programok bemutatása mellett a levéltárunkban található gazdag családtörténeti kutatással kapcsolatos forrásanyagba is betekintést nyújtunk. A célunk az, hogy a látogatók, diákok szakmai segítséggel kedvet kapjanak személyes történelmük kutatására.

Korosztály: 9+
Időtartam: 45 perc

 

3. A reformáció története. A reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából, a Reformáció 500 projekt keretében készítettük elő ezt a foglalkozást. A reformáció kezdetét, magyarországi elterjedését mutatjuk be. Hangsúlyosan szerepel a foglalkozáson Veszprém megye és Veszprém város protestáns közösségeinek kialakulása, élete és az elmúlt évszázadokban e közösségeket érő sokféle társadalmi, politikai hatás és arra adott válaszaik. Az Utazás Wittenberge c. foglalkoztató füzet segítségével a reformáció kiemelkedő személyeit, a protestáns szimbólumokat, a reformáció történeti hátterét érdekes feladatokkal színesítve ismerhetik meg a diákok.

Korosztály: 9+
Időtartam: 45–60 perc

 

4. A bakonyi betyárok. A 19. század elején kialakult magyar betyárvilágot ismertetjük meg a diákokkal a foglalkozáson. A Bakonyban működő betyárok pásztorokból, szegény zsellérekből, a katonaság elől menekülő legényekből verbuválódtak. A levéltári órát interaktív online feladatokkal, eredeti levéltári dokumentumok bemutatásával tesszük élményszerűvé. A Bakonyban is bujdosó Sobri Jóska, Milfajt Ferkó és Teknyőhátú Józsi életének izgalmas részleteit is megtudhatják a foglalkozáson résztvevők.   

Korosztály: 9+
Időtartam: 45–60 perc

 

5. Veszprém az I. világháborúban. A levéltári óra Veszprém hétköznapjait, a háború hatásait, a veszprémi és környékbeli katonák sorsát követi az első világháború éveiben. A tanórán tanultakat kiegészítve, forrásokat bemutatva értelmezzük a világháború történéseit. A levéltárban tartandó foglalkozás keretében a diákok átfogó képet kapnak az első világháborút megelőző eseményekről, a háború kirobbanását jelentő történéstől a személyes sorsokon át megélt veszteségekig. A foglalkozást online feladatokkal és a témához készített levéltár-pedagógiai füzet használatával tesszük színesebbé.

Korosztály: 12+
Időtartam: 45–60 perc