Beszámoló a Múzeumok Éjszakája 2024. évi megrendezéséről

2024.07.05.

Beszámoló a Múzeumok Éjszakája 2024. évi megrendezéséről

 

A Múzeumok Éjszakáján idén is színes programokkal vártuk az érdeklődőket.

„A focitól a moziig, avagy hogyan szórakoztak a pécsiek az 19701990-es években” című kiállításunk korabeli foci-, mozi-, és koncertplakátok, fotók, újságok, aprónyomtatványok, valamint magángyűjteményekből származó tárgyi emlékek segítségével idézte fel, hogy mivel játszottak, milyen zenéket hallgattak, milyen együttesek koncertjeire jártak, milyen filmeket néztek a moziban és otthon, hová és miként utaztak, milyen divatot követtek a pécsiek, kicsik és nagyok a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években. Az idei Múzeumok Éjszakája szlogenje a Gólpassz volt, ezért a tárlaton kiemelt figyelmet kapott a „foci” tematika. A PMSC Öregfiúk Egyesület és lelkes relikviagyűjtők közreműködésével bemutatott emléktárgyak (dedikált fotók, mezek, porcelánkészletek, focilabda, focicsuka, szurkolói ereklyék) az ezredforduló előtti évtizedek pécsi futballhangulatából is ízelítőt adtak. Az érdeklődők gombfoci játékban is kipróbálhatták tudásukat.

A kiállítás ebben a formájában 2024. augusztus 31-ig tekinthető meg. Ezt követően – a tematikát megőrizve – megújuló kiállítási anyaggal várjuk a látogatókat.

Intézményünk a nyolcvanas évek hangulatát idéző Retró udvarral várta a családokat. A gyerekek kifoghatták az aranyhalat, retró játékokat próbálhattak ki, lóra pattanhattak, és kapura is rúghattak. Az édesszájúakról pedig vattacukor árus gondoskodott.

Az érdeklődők az egyébként zárt levéltári raktárunk mélyére is bepillanthattak. Az egyórás vezetett „túrák” során a családtörténet-kutatás forrásaiból (felekezeti, állami és iskolai anyakönyvek), valamint egyéb különleges dokumentumokból nyújtottunk ízelítőt. Bemutatásra került például egy illemtan vers 1849-ből, és egy 1950-es, politikai áthallással bíró matematika érettségi feladat is. Az egykori kommunista pártarchívumban őrzött hangulatjelentéseken keresztül a látogatók arról kaphattak képet, hogyan figyelte és jegyezte le a párt a helyi közvéleményt. A résztvevők tippeket kaptak a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben és online adatbázisaiban fellelhető anyakönyvi adatok kutatásához is.

Levéltárunk a családtörténeti kutatók számára egyéni konzultációs is lehetőséget biztosított. Ennek során az érdeklődők saját kutatásaik megkezdésével vagy annak folytatásával kapcsolatban tehettek fel kérdéseket munkatársainknak, és tájékoztatást kaphattak a kutatásaikhoz felhasználható levéltári és online forrásokról.

A Magyar Nemzeti Levéltár felnőttek számára kiírt Legyél krónikás! „E-emlék” pályázatának díjkiosztó ünnepsége is a Múzeumok Éjszakája program keretében zajlott. Pályázni egy-egy település vagy család életében fontos esemény, intézmény, hagyomány bemutatásával lehetett. Az eseményen a legjobb pályamunkákat készítő Bartalovics Gabriella, Kis-Novák Lilla, Borjáti Balázs és Kürti József vehették át díjaikat.

Az eseményen készült fotókat itt tekinthetik meg.

Az eseményt idén is nagy érdeklődés kísérte. Bízunk benne, hogy jövőre is találkozunk!

 

Utolsó frissítés:

2024.07.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges