EKF 2023

 

Veszprém-Balaton 2023 EKF program

 

A Levéltár deklarált célja, hogy a tudományos és közművelődési területen végzett munkáját, kutatásainak eredményeit közérthető formában közzé tegye, megismertesse minél több emberrel, minél nagyobb közönséggel. A levéltárak világában hosszú évek óta zajló nyitási folyamat itt Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektek megvalósítása során újabb lendületet kaphat. Az EKF-ben való részvétel a Levéltár számára azt jelenti, hogy újabb társadalmi csoportokat szólíthatunk meg és vonzhatunk be a levéltár világába akár fizikai, akár digitális megjelenés útján. A Levéltár tehát az általa őrzött történeti iratanyagban rejlő tudásbázist, és a levéltáros munkatársakon keresztül a tudásbázis feldolgozásához szükséges szakértelmet nyújtja az EKF számára.

 

A Veszprém-Balaton 2023 EKF program által támogatott projektjeink:

 

1. Kapacitásfejlesztés I. – angol nyelvtanfolyam

A Levéltár az EKF programok megvalósításában leginkább érintett munkatársak angol nyelvtudásának fejlesztéséhez nyert el támogatást azzal a céllal, hogy a kollégák külföldi partnerekkel és vendégekkel gördülékeny kommunikációt tudjanak folytatni. A vezetők és a közművelődés terén dolgozó munkatársak közül 3 fő végezte el a Katedra Nyelviskola tanfolyamát 2021. június – 2022.  május között.

 

2. Kapacitásfejlesztés II. – angol nyelvtanfolyam, látogatóbarát és horizontális fejlesztések

Folytatódott az angol nyelvtanfolyam további 4 fő munkatárs beiskolázásával 2022. június – 2022. december között. A látogatóbarát területen táblák, feliratok elkészítését, és elhelyezését tervezzük, melyek segítik a látogatók, különösképpen a fogyatékossággal élő személyek könnyebb tájékozódását. KONTAKT jelnyelvi tolmácsszolgálat beszerzésével a siketek és nagyothallók számára tesszük elérhetővé a levéltári szolgáltatásokat. Access4you védjegyet bronz fokozatú minősítéssel szerzünk be. A zöld fejlesztések területen tervezzük szelektív hulladékgyűjtők beszerzését, „Zöld sarok” felállítását az épület vendégfogadó terében, ahol a vendégek tájékozódhatnak az intézmény környezettudatosság jegyében tett intézkedéseiről és általános jó gyakorlatokról.

 

3. Intézményi látogatóbarát fejlesztés – angol nyelvű honlap fejlesztése

A Magyar Nemzeti Levéltár gyűjtőportáljának Veszprém Vármegyei Levéltár aloldalához angol nyelvű verzió készül, hogy a külföldi érdeklődők tájékozódhassanak intézményünkről.

 

4. Veszprémi Térképvándor – helytörténeti adatbázis és térkép

Az új levéltári adatbázis Veszprém város történeti fejlődésének digitális eszközökkel történő, plasztikus modellezésével igyekszik inspiráló ablakot nyitni a múltra az idő és a tér koordinátái mentén.

Veszprém város történeti magjának 1850–1950 közötti utca- és házszerkezetére építve a Veszprémi Térképvándor egy olyan helytörténeti adatbázis lesz, amely az utcák, házak és lakóik legfontosabb múltbéli adatait digitalizált, interaktív, többrétegű történeti térképeken jeleníti meg.

 

5. Kincskereső – levéltár-pedagógiai program

A 2023. évi veszprémi Gizella Napok programsorozathoz kapcsolódva a Levéltár Kincskereső néven tervez egy levéltár-pedagógiai programot, amelynek keretében innovatív és interaktív formában ismerkedhetnek meg az érdeklődő fiatalok Veszprém történetével.

 

6. Mélyfúrás – helytörténetírás workshop

A Levéltár a helytörténetírás módszertanát bemutató workshopokat szervez 2023-ban. A két alkalomra tervezett rendezvényen először a várostörténetírás lesz a téma. A második alkalommal a falutörténet kerül sorra. A workshopokon Veszprém város és az EKF régió falvainak történetéről szóló levéltári forrásokat mutatjuk be és értelmezzük az érdeklődő közönséggel együtt.