Az Esterházy család cseszneki ága – konferencia (Veszprém, Réde)

2017.06.14.
2017. június 23-án (pénteken) Veszprémben nemzetközi konferencián szeretnénk bemutatni az Esterházy család cseszneki ága történetének legújabb kutatási eredményeit, majd másnap, június 24-én (szombaton) Rédén, a Szentháromság-kápolna (családi temetkezőhely, 1920-tól plébánia) felszentelésének 250 éves évfordulójára emlékezünk ünnepi rendezvényekkel. Hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

Részvételi szándékát regisztrációval erősítse meg a következő linken: www.hegyistudio.hu/veml/konferencia/
Vagy a +36 88/ 401-422 telefonszámon!

A rendezvény a CO:OP-pályázat WP5 Levéltári Tudásközpont alprogramja támogatásával valósul meg.

Bővebben:
Az Esterházy Dánieltől (1585–1654) származó családi ág 1636-ban szerezte meg a cseszneki uradalom birtokait (Csesznek, Csetény, Réde, Bakonyszombathely, Sikátor, Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Dudar, Bakonyoszlop, Ácsteszér, Olaszfalu, Veim puszta, Románd, Csatka, Esztergár) és kisebb-nagyobb változásokkal egészen 1945-ig bírta azokat.

Az Esterházy család cseszneki ága Magyarországon elpusztult levéltárának feltárására és pótlására a Veszprém Megyei Levéltár 2007–2015 kapott lehetőséget az NKA Levéltári Kollégiumától. A pályázat segítségével Veszprém és Fejér megyei levéltárosok dolgoztak  Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Levéltárban. Az éveken át végzett munka eredményeként az iratanyag rendezésre került, és elkészült a teljes fond részletes levéltári segédlete magyar és szlovák nyelven. A családi levéltár Veszprém megyei vonatkozású iratairól mikrofilmmásolatok, a további iratválogatásokról pedig digitális másolatok készültek. A kutatás eredményeiről tanulmányt készítettek (Levéltári Szemle 2008/1), valamint „Az Esterházy család cseszneki ága, források és tanulmányok az Esterházy család cseszneki ágának történetéről” címen sorozatot indítottak, amelynek első kötetete 2012-ben (majd bővített kiadása 2013-ban), második kötete 2016-ban jelent meg.

A forrásfeltárással párhuzamosan az eredményekről nemzetközi konferenciákon számoltunk be.  Az első összefoglaló rendezvényre 2011 őszén Veszprémben került sor, majd 2016 tavaszán folytatódott Székesfehérváron, a család sárosdi alágát és annak egyik meghatározó személyiségét, Esterházy Lászlót bemutatva. 2017-ben a cseszneki ág rédei alágának történetét szeretnénk középpontba állítani, amelynek apropóját a rédei kápolna (családi temetkezőhely) 250 évvel ezelőtti alapítása adja.

A veszprémi konferencia  és a rédei megemlékezés fotóit megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkekre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/az_esterhazy_csalad_cseszneki_aga_konferencia_veszprem

http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/az_esterhazy_csalad_250_eves_redei_kapolnaja_felszentelesenek_megemlekezese_rede

Az előadások hanganyaga és a vetített bemutatói letölthetők és meghallgathatók/megtekinthetők alább, a csatolt állományok között!

A konferencia és emlékünnep meghívója, programja:

 

 

Fotók a rédei Esterházy-kastélyról:

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2018.04.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges