Szabadulószoba

 

Levéltári szabadulószoba

Az elveszett pecsét nyomában – nyomozós játék a levéltárban

 

A levéltári szabadulószoba célja, hogy játékos, interaktív formában, izgalmas, érdekes és ismeretterjesztő feladatok által megismertesse, és közel hozza Veszprém város történetét az érdeklődőkhöz.

A levéltár épületébe olyan terekbe, szobákba helyeztük el a játékot, amely helyiségek tárgyi berendezései is élményt nyújtanak, műemléki szekrényei egy történeti, egyedi légkört biztosítanak. A szabadulószoba helyszíneinek a levéltár dísztermét, az oktatótermet és a hiteleshelyi szobát jelöltük ki. A díszteremben az 1782. évi vármegyei levéltári műemlékszekrény, a hiteleshelyi szobában a 19. század elején készült hiteleshelyi szekrénysor kalligrafikus feliratokkal ellátott fiókjai, az oktatóteremben pedig egy digitális tábla segíti a játékosokat a feladatok megoldásában.

A feladatok levéltári forrásokra épülnek, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők a történeti értékű, eredeti levéltári dokumentumokat megismerhessék. A projektben lehetőségünk volt tárgyi beszerzésekre, amit a feladatok élményszerűbbé és izgalmasabbá tételére használtunk fel. A szabadulószoba feladatai között megtalálható logikai, kereső, interaktív, szövegértő, digitális feladat egyaránt.

A pályázat eredményeként létrejött egy olyan interaktív tér, ahol Veszprém város történetével játékosan, de történelmi ismeretekre építve, levéltári források alapján ismerkedhetnek meg. A levéltári szabadulószobával egy olyan nyomozós játékot sikerült megvalósítani, amely korosztálytól függetlenül helytörténeti ismeretekkel és maradandó élményekkel gazdagítja a játékban résztvevőket.

A projekt közösségépítő és ismeretszerző karaktere mellett minőségi időtöltésre is alkalmat kínál minden korosztálynak. A levéltár tárgyi, történeti és eszmei értékeinek élményalapú bemutatása felkeltheti a résztvevők történelem és a levéltár iránti érdeklődését. A játékot iskolás csoportoknak, baráti társaságoknak, családoknak egyaránt ajánljuk, a Múzeumok Éjszakája országos programsorozat levéltári programjaként is nagyon sikeres volt.