Járványtörténelem

2021.03.11.
Legújabb valós és virtuális kiállításunk a múlt nagy járványait mutatja be. Leginkább Szabolcs és Szatmár vármegye 18–20. századi forrásaiból válogattunk, de országos vonatkozású adatokat is találhatnak az érdeklődők a jegyzőkönyvi bejegyzésekben, táblázatos kimutatásokban, orvosi utasításokban, levelezésekben és rendelkezésekben. Kiállításvezetőként ajánljuk szíves figyelmükbe Garas Norbert és Szemán László járványtörténelmet áttekintő írását is.

A 2020-as évet és sajnos a 2021. év eddig eltelt időszakát is a koronavírus járvány és a pandémiából fakadó korlátozások határozták meg. 2020. március 11-én lépett hatályba az országos veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet a koronavírus járvány lassítása és megállítása érdekében. Az egy éves évfordulóra összeállított kiállításunkban a járványok Szabolcs és Szatmár vármegyére vonatkozó iratai mellett a szakirodalom segítségével szélesebb körű kitekintést is teszünk. A levéltár földszinti tárlóiban látható kiállítás kibővített tartalommal megtekinthető honlapunkon. A kiállítást készítő Garas Norbert és Szemán László tanulmánya a legpusztítóbb járványokról ad rövid összefoglalást, felvillantva a betegség miatti demográfiai, társadalmi, gazdasági változásokat is. A pestis-és kolerajárványokra, valamint a fekete himlőre vonatkozóan a levéltári forrásokat Szabolcs vármegye nemesi közgyűlésének irataiból és Szabolcs vármegye Egészségre ügyelő Küldöttségének az irataiból válogattuk. A spanyolnáthára vonatkozó forrásokat Nyíregyháza rendezett tanácsú város polgármesterének irataiból gyűjtöttük össze. Ezeken túl számos szemléletes anyaggal egészítettük ki a kiállítást. Szemezgettünk az idevonatkozó szakirodalmak és a korabeli sajtótermékek anyagai közül is.

Köszönettel tartozunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár és Közművelődési Gyűjtemény vezetőjének és munkatársainak, akik könyvtári anyagukkal hozzájárultak a kiállításunk elkészítéséhez.

Ajánló

Virtuális kiállítás

Tanulmány

Utolsó frissítés:

2021.03.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges